Visste du att...


Tidigare vinnare

Intresserad av tidigare vinnare? Här ser du samtliga StoChampionatsvinnare från Goldhook till Activated...

2019 – Activated avslutade sylvasst längst ut

Segrare: Activated - Carl Johan Jepson (Fredrik Wallin)
Ägare: Fredrik Wallin, m fl
Uppfödare: Menhammar Stuteri
Stam: Jocose - Marelle
Segertid: 13,2/2640m autostart
Segerpremie: 2.400.000 kr (Premechansningen).

Activated hade haft otur i spårlottningen och startade med spår 12 bakom bilen i den här tuffa finalen där kullens drottning så här långt, Conrads Rödluva, var favorit. Örjan Kihlström körde också till ledningen med favoriten 1400 kvar medan Activated och tvåan i mål, Racing Brodda bidade sin tid djupt nere i kön. Activated kudne sedan gå med i rygg på avancerande Racing Brodda under slutrundan och via en mycket vass avslutning avgjorde hon kort före mål tillsammans med Carl Johan Jepson till den tränaren Fredrik Wallins stora glädje. Racing Brodda - Rikard N Skoglund (Mattias Djuse) var tapper tvåa och Conrads Rödluva - Örjan Kihlström (Daniel Redén) höll fint till tredjeplatsen.


 

 

2018 – Mellby Free fixade Björns första tränarseger

Segrare: Mellby Free - Björn Goop
Ägare: Mellby Gård AB, Malmö
Uppfödare: Mellby Gård AB, Malmö
Stam: Muscle Hill – Mellby Ticket
Segertid: 13,5/2640m autostart
Vinnarodds: 12,20
Segerpremie: 2.400.000 kr (Premechansningen).

Mellby Free var finalfältets minst rutinerade häst då och hon hade endast gjort sju starter som inneburit sex segrar inklusive försökssegern. Björn Goop hade vunnit StoChampionatet två gånger tidigare, 1994 med Carolinas Mystic och 2000 med Sweet As Candy men aldrig med egentränad häst. 

Mellby Free öppnade vasst från sitt innerspår bakom startbilen och höll enkelt ledningen men Björn valde att släppa efter ett halvvarv när Christoffer Eriksson kom med en av favoriterna Vamp Kronos. Redan i slutsvängen såg man att Mellby Free skulle få chansen och över upploppet avgjorde hon och Björn Goop mycket enkelt före just Vamp Kronos. Peter Untersteiners Global Upper Style spurtade in som trea med Erik Adielsson i sulkyn. 


  

2017 – Ultra Bright spurtade ner alla!

Segrare: Ultra Bright – Fredrik Persson
Ägare: Andersson Heiki & Bengt
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Stam: Zola Boko – Patina
Segertid: 13,0/2640m autostart
Vinnarodds: 5,15
Segerpremie: 2.400.000 kr (Premechansningen).

Ultra Bright var andrahandsfavorit på toton i årets StoChampionat även om förhandssnacket mest handlade om den stora favoriten Cash Crowe och ”hemmasonen” Stefan Perssons Dame Mearas som var nästan lika mycket spelad som vinnaren.

Det blev ett oerhört rafflande lopp där Dame Mearas fick ta över ledningen från Ultra Bright för att i sin tur släppa till Cash Crowe. Drygt 1200 meter före mål galopperade Cash Crowe och Kim Eriksson tog över befälet med jätteskrällen Schatzi Fayline och helt plötsligt satt Ultra Bright i tredje invändigt och Dame Mearas positionen bakom.

För Ultra Bright löste det sig perfekt och via en mäktig slutstöt var Fredrik Persson först strax före mållinjen medan Stefan Persson inte hade samma flyt och fick luckan alltför sent med Dame Mearas som katapultspurtade till andraplatsen.


 
2016 – Stor segerglädje när Galactica vann!
Segrare: Galactica – Lars-Åke Söderholm (Malin Bergström)
Ägare: Bergström Malin, Jörgen & Viviann
Uppfödare: Bergström Malin & Jonas
Stam: Super Photo Kosmos – Humla Laday
Segertid: 13,2/2640m autostart
Vinnarsodds: 6,10
Segerpremie: 1.000.000 kr.

Den lilla tränaren och den lilla kusken slog alla proffsen när Galactica krossade allt motstånd i årets StoChampionatet och blev den första amatörtränade vinnaren på 21 år. Lars-Åke Söderholm hade lite flyt som tidigt kunde slinka ner i tredje utvändigt och det högt uppskruvade tempot framme i täten gynnade det urstarka stoet som avgjorde enkelt sista 100 metrarna på nytt löpningsrekord. 

Hela familjen Bergström var med och hyllades i vinnarcirkeln och när Galactica segerdefilerade upploppet ner framför den stora publiken var stämningen så hög så att luften nästan dallrade. 

Bakom Galactica spurtade Kryssa Futura till sig andraplatsen och gav konstellationen Tomas Malmqvist/Christoffer Eriksson ännu en framgång i ett stort årgångslopp. Pasithea Face med Adrian Kolgjini höll storstilat till tredjeplatsen efter att ha hållit tufft tempo utvändigt ledaren.


 
2015 - Ett av Veijo Heiskanens största ögonblick när Some Summit vann överlägset.
Segrare: Some Summit – Veijo Heiskanen
Ägare: Stall Stjärnängen
Uppfödare: Edmans Häst HB & Biagro AB
Stam: Dream Vacation - Graceland Summit
Segertid: 13,6/2640m autostart
Vinnarsodds: 1,44
Segerpremie: 1.000.000 kr.

Veijo Heiskanen åkte ut till finalen som storfavorit efter att hans Some Summit hade imponerat i sitt uttagningslopp och även i de tidigare starterna i Veijos regi. Ekipaget var bra med som trejdehäst genom den första kurvan en bit bakom hemmahoppen Evelina Palema och Jetta Palema. Efter den första kurvan gjorde Veijo Heiskanen slag i saken och styrde Some Summit till ledningen och sedan var det i stort sett spel mot ett mål. 

Some Summit har Axevallaanknytning då hon är uppfödd av Anders Edman bara ett par stenkast från Axevallas travbana.

Bakom favoriten gjorde Per Linderoths Maya Gold ett rejält lopp som tvåa med Ulf Ohlsson i sulkyn och trea blev hemmahoppet Thorn Bird med Carl Johan Jepson i sulkyn, Eric Martinsson tränar.


 
2014 - "The Untersteiners dominerade dagen med StoChampinatsvinsten som clou
Segrare: Neona Princess – Johan Untersteiner (Peter Untersteiner)
Ägare: AB Ybena, Aneby 
Uppfödare: HB Ybena, Aneby 
Stam: Gigant Neo - Dew Princess
Segertid: 13,7/2640m autostart
Vinnarsodds: 6,29
Segerpremie: 1.000.000 kr.
 
Peter Untersteiner hade en otrolig söndag under Axevallas största helg 2014. Han vann fem segrar på V75 och sex segrar totalt. Den stora höjdpunkte var såklart sonen Johans seger i StoChampionatet med Neona Princess.

Johan satte allt på ett kort från start och dök till ledningen med det startsnabba stoet. Väl där släppte de ingen över bron och seger skrevs till säker före en vasst avslutande Backfire vars tränare Tomas Malmqvist också hade en fin dag då hans Donna di Quattro spurtade in som trea.
- Jag hade tussarna kvar in på upploppet och hon kändes stark i det läget. Jag har fått vinna många stora lopp men det här är faktiskt det största loppet jag vunnit. Jag har aldrig vunnit ett lopp med en miljon i första innan, så det känns stort, sa Johan Untersteiner efter loppet.
Den knappa spelfavoriten och förhandsfavoriten D'One satt i rygg på ledande och vinnande Neona Princess och slutade fyra i mål. Därmed lyckades hon inte upprepa mamma Giant Diablos merit att vinna de största loppet för de fyraåriga stona.


 

2013 - Blended Scotch och Per Linderoth skrällde i den snabbaste finalen någonsin
Segrare: Blended Scotch – Per Linderoth
Ägare: Gunnar Olsson Hästtransporter AB
Uppfödare: Utnäs Stuteri HB, Nyland
Stam: Super Photo Kosmos - Hopscotch
Segertid: 13,2/2640m autostart
Vinnarsodds: 43,41
Segerpremie: 1.000.000 kr.
 
Blended Scotch skrällde rejält när hon vann det snabbaste StoChampionatet hittills. Per Linderoth hade försatt sitt sto i allra bästa slag och efter en perfekt och iskall styrning kunde han fånga in bortflyende hemmahoppet Your Highness kort före mål. Blended Scotch visade redan i försöket att hon var kraftigt på gång då hon långspurtade starkt som tvåa bakom finaltrean Rica Neo.

Årets upplaga sågs på förhand som öppet då favoriten Fascination fått dra sist i spårlottningen och hamnat på bricka 6 bakom bilen. När loppet gick blev det körning på många händer och flera positionsbyten medan ettan och tvåan i mål, Blended Scotch och Your Highness, bidade sin tid i tredje respektive fjärde utvändigt. På sista bortre långsidan kastade Björn Goop loss Ulf Stenströmers Your Highness som barfota runt om för första gången i karriären svepte till ledningen in i slutsvängen och ryckte till sig ett stort försprång. Per Linderoth tog upp jakten och kort före mål var skrällsegern ett faktum i ett av de absolut mest rafflande finalerna någonsin.


 
2012 – Drillbit Ås fixade Åke Svanstedts första StoChampinatsseger!
Segrare: Drillbit Ås - Åke Svanstedt (Svante Båth)
Ägare: Stall Kuce
Uppfödare: Lorentzon A-C & Magnusson J-E
Stam: Chocolatier – Perla d’Hilly
Segertid: 15,7/2640m autostart
Vinnarsodds: 9,70
Segerpremie: 1.000.000 kr.
 
Åke Svanstedt dominerar svenskt trav fullständigt och han hade innan i år vunnit det mesta av dignitet förutom hemmabanans stora lopp, StoChampionatet. Svante Båth och Drillbit Ås såg till att ändra på det.

Efter att i försöket ha slutat tvåa från ledningen räknades hon inte till de allra hetaste segerkandidaterna i årets öppna finalfält. Efteråt kan man konstatera att hon bara var bäst. Trots en resa utvändigt ledaren hade hon inga större problem att avgöra över det långa upploppet och när mållinjen skars visade Svanstedt upp en spontan segergest. Inte så konstigt med tanke på allt runt omkring. Det var inte bara hans första seger i StoChampionatet utan även hans seger nr 6000 i karriären. Dessutom vann han totalt sju lopp varav fem av dessa inom V75. Han blev således historisk på många sätt den här soliga söndagen i slutet av juli.


 
2011 – Tamla Celeber rättade till drottningkronan
Segrare: Tamla Celeber – Örjan Kihlström (Roger Walmann)
Ägare: Courant (Sverige) AB
Uppfödare: Nilsson J & A, Celeber Data & Ek.kons.
Stam: Cantab Hall – Amanda Celeber
Segertid: 15,2/2640m autostart
Vinnarsodds: 1,81
Segerpremie: 1.000.000 kr.

Tamla Celeber hade varit kullens okrönta drottning med segrar i långa och korta E3, Oaks och Drottning Silvias Pokal. Hon ståtade med 12 raka segrar innan sitt uttagningslopp och var en av de största favoriterna någonsin till slutsegern. Då hände det ofattbara. Hon fick efter en tung resa se sig besegrad av hemmahoppet Nettan Palema i försöket. När hon sedan drog sämsta utgångsläget, spår 12, i finalen så var allt inte lika självklart längre.
 
I finalen visade hon sedan vad som gjort henne till överlägsen i kullen. Perfekt framlotsad av Örjan Kihlström avgjorde hon på klasshästens vis över upploppet och drottningen var tillbaka med besked.


 
2010 – Kullens drottning Viola Silas vann
Segrare: Viola Silas – Fredrik Persson
Ägare: Stall Gnällund HB
Uppfödare: Glasholm Piggfarm AB
Stam: Lindy Lane – Iza Silas
Segertid: 15,9/2640m autostart
Vinnarsodds: 1,86
Segerpremie: 1.000.000 kr.

Viola Silas har varit kullettan under hela sin karriär och vunnit alla utom ett av sina lopp då hon var sjuk och slutade trea i mål. Därför var Viola inte helt oväntat stor favorit inför StoChampionatsfinalen. Men det blev inte så lätt som många kunde tro…
 
Viola tog hand om ledningen men blev tvungen att släppa varvet kvar och travet fungerade heller inte helt fläckfritt bitvis. In på upploppet kom dock hennes otroliga vinnarskalle fram och hon var återigen först på linjen till mångas stora glädje.
- Jag körde för en mindre peng i sista kurvan. Men plötsligt tog hon i igen på upploppet, sade en mycket glad Fredrik Persson efter loppet.
Sättet som ViolaSilas tände om på sista biten imponerade på alla – även på Fredrik Persson.
- Sådant här händer inte. Jag kan inte komma på någon annan häst som jag kört som gjort något liknande. Nej, Viola är speciell!


 
2009 - Äntligen fick Calamara Donna vinna ett stort lopp
Segrare: Calamara Donna - Örjan Kihlström (Roger Walmann)
Ägare: Easy KB
Uppfödare: Easy KB, Uppsala
Stam:  Pine Chip - Frosts Octopussy
Segertid: 15,9/2640m autostart
Vinnarsodds: 4,87
Segerpremie: 1.000.000 kr.

Calamara Donna har ända sedan sina första starter tillhört kulltoppen bland stona. Efter flera meriterande andraplatser fick hon äntligen en seger i ett av de större loppen. Trots att hon fick göra grovjobbet på slutvarvet så avgjorde hon enkelt över upploppet.
- Calamara Donna kändes klart bättre än tidigare och när jag såg Örjans min i sista kurvan förstod jag att det skulle räcka långt. Sa en sprudlande glad Roger Walmann efter sin andra tränarseger i StoChampionatet.

Den stora snackisen i årets StoChampionat blev dock den snäva situationen 1500 kvar när Örjan tog sig ut ett spår och störde eller störde inte? Annicka och Jörgen Westholm. Örjan blev den skyldige enligt måldomarnämnden.


 
2008 - Lie Detector överlägsen i StoChampionatet
Segrare: Lie Detector - Örjan Kihlström (Stefan Hultman)
Ägare: Travkompaniets Stall AB
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Stam: Varenne - Face Lifted
Segertid: 1.14,7/2640m autostart.
Vinnarodds: 1,96
Segerpremie: 1.000.000 kr.

- Jag trodde aldrig hon skulle vinna idag. Inte när det var smutsig bana och lång distans. När jag sedan såg att hon blev het i ledningen kände jag att det var helt fel beslut att sätta på helstängt huvudlag. Jag tänkte för mig själv: "Stefan vad har du gjort?".
Men att Lie Detector blev lite väl ambitiös där framme spelade det ingen som helst roll.
När upploppet nalkades hade hon dragit musten ur sina kullsystrar och Örjan Kihlström kunde sitta lugnt innan han unnade sig en liten segergest kort efter mål.


 
2007 - Nytt löpningsrekord för favoriten Vala Boko
Segrare: Vala Boko – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
Ägare: Sjögrens Reco Konsult AB & Teilman C
Uppfödare: Boko Stables Sweden AB, Stockholm
Stam: Alf Palema - Flordalie
Segertid: 1.14,4/2640m autostart.
Vinnarodds: 1,58
Segerpremie: 850.000 kr.

Jorma Kontio
kunde överta ledningen från Erik Adielssons Blue Island redan efter 400m. Väl där blev loppet ganska odramatiskt. Första 2000 kördes efter 14,7 och över upploppet utmanade Lovely Conch och Stargirl men favoriten hade full kontroll.
-Vala Boko hade tussarna kvar och alltså lite krafter i behåll. Det här var en jättekul seger och det är bara att konstatera att Vala är bäst i kullen, sade Jorma efter loppet.
Eftersom Vala vann sitt uttagningslopp betalades bonusen ut och den totala prissumman blev en miljon kronor.


 
2006 - Skrällen Mad Marke var ett faktum
Segrare: Mad Marke - Stefan Söderkvist (Mikael Selin)
Ägare: Markebo Gård i Tjällmo AB (M Selin)
Uppfödare: Selin Mikael, Tjällmo
Stam: Vip Tilly - Madonna Hornline
Segertid: 1.15,1/2640m autostart.
Vinnarodds: 35,82
Segerpremie: 850.000 kr.

2006-års StoChampionat inleddes med galopp för en av favoriterna Joy Ås. Storskrällen Mad Marke med Stefan Söderkvist tränad av Mantorpstränaren Mikael Selin satt fjärde utvändigt. Körde tidigt fram utvändigt ledaren, avlöst 1200 kvar. Gick på i tredje i sista sväng och fångade in ledande Lotuschic och hemmahoppet Alltid V.G. precis på linjen. "Detta var min största seger någonsin och det känns som man kan sluta nu", sa en rörd Mikael Selin i vinnarecirkeln efter loppet.


 
2005 - Favoriten Fama Currit gladde många
Segrare: Fama Currit - Peter Ingves (Petri Puro)
Ägare: Team Twenty One Wins - Easy
Uppfödare: Easy KB, Uppsala
Stam: Viking Kronos - Union Madagan
Segertid: 1.15,5/2640m autostart.
Vinnarodds: 1,77
Segerpremie: 850.000 kr.

Fama Currit och Peter Ingves var stora favoriter inför årets StoChampionat. Efter att tidigt ha körts till ledning var segern aldrig i fara utan Peter Ingves kunde göra segergesten i god tid före mållinjen. Detta var Fama Currits 16 seger på 17 försök. Genom seger i både försök och final utdelas också den extra bonusen på 150.000 kr. Detta var tränaren Petri Puros första seger i StoChampionatet och en liten revansch efter andraplatsen med Camilla Highness 2004.


 
2004 - Underbara Giant Diablo gjorde sin plikt
Segrare: Giant Diablo - Örjan Kihlström (Roger Walmann)
Ägare: Stall Zenith HB, Huddinge.
Uppfödare: Stall Speeddiablo AB, Bjuv
Stam: Supergill - Giant Rhytm.
Segertid: 1.15,7/2640m autostart.
Vinnarodds: 1,36
Segerpremie: 850.000 kr.

Giant Diablo spelades till storfavorit i StoChampionatet 2004 och visade också att hon var kullens dominant. Stoet fick trava utvändigt om ledarinnan Camilla Highness loppet igenom, men kunde avgöra problemfritt sista 100 metrarna utan att behöva brukas till botten på något sätt. Därmed fick Roger Walmann som alltid varit extra skicklig på att träna ston sin första seger i StoChampionatet.


 
2003 - Nytt löpningsrekord för Je T'aime Dream
Segrare: Je T'aime Dream - Stig H Johansson
Ägare: Stall Wetact.
Uppfödare: Wolf Verner, Tyresö
Stam: Sugarcane Hanover - Je T'aime Hornline.
Segertid: 1.14,5/2640m autostart.
Vinnarodds: 2,29
Segerpremie: 850.000 kr.

Stig H Johanssons sjunde StoChampionatsseger kom i 2003 års upplaga av StoChampionatet. Tillsammans med Je T'aime Dream rundade Stig H fram till täten i första kurvan då stallkamraten Princess Ride lämnade över befälet. Väl i täten gick Je T'aime Dream undan säkert före just Princess Ride på det nya löpningsrekordet 1.14,5.


 
2002 - Hultman hann få i ordning på Pine Dust
Segrare: Pine Dust - Örjan Kihlström (Stefan Hultman)
Ägare: Owe Lindström, Stockholm.
Uppfödare: Damm Björn, Stockholm
Stam: Pine Chip-Web Chance.
Segertid: 1.15,7/2640m autostart.
Vinnarodds: 2,67
Segerpremie: 750.000 kr.

Efter att floppat i Drottningens Pokal var Pine Dust ett stort frågetecken inför StoChampionatet. Stefan Hultman han dock få i ordning kullens dominant och i StoChampionatet var Pine Dust bara bäst. Örjan Kihlström styrde stoet till ledningen efter 600 meter och väl i täten var det aldrig någon fara för Pine Dust som höll undan med en säker längd före Kiss Me Again. Örjan Kihlström noterades därmed för sin andra fullträff i StoChampionatet samtidigt som tränaren Stefan Hultman nådde sin första.


 
2001 - Hilda Zonett gick på pumpen - Volita spårade hela vägen
Segrare: Volita du Ling - Erik Adielsson (Tommy Hanné)
Ägare: Stall Noli.
Uppfödare: Nofa Invest AB, Stockholm
Stam: Super Arnie-Valinda.
Segertid: 1.15,5/2640m autostart.
Vinnarodds: 8,29
Segerpremie: 750.000 kr.

I 2001 års upplaga av StoChampionatet föll en riktig storfavorit som sedermera även utvecklades till en internationell stjärna. Det var detta år då Robert Berghs Hilda Zonett inte lyckades plocka ner Volita du Ling, tränad av Tommy Hanné men körd av Erik Adielsson. Volita du Ling hade innerspår bakom och försvarade sitt spår hela vägen till en säker seger, två längder före All American Chill och Peter Untersteiner. I och med Volita du Lings StoChampionatstriumf så nådde Tommy Hanné sin andra StoChampionatsseger som tränare.


 
2000 - Tränaren "Slappens" stora triumf
Segrare: Sweet As Candy - Björn Goop (Lars-Eric Magnusson)
Ägare: Gustafson S, Ringöns AB & KB Verkön.
Uppfödare: European Trotters AB, Mölndal
Stam: Smasher-Pretty I.
Segertid: 1.17,3/2640m autostart.
Vinnarodds: 3,91
Segerpremie: 750.000 kr.

Sweet As Candy kom med starka meriter till 2000 års upplaga av StoChampionatet. Stoet hade tidigare under året segrat i Drottningens Pokal, men fick likväl sto tillbaks på spelet och var blott andrahandsfavorit bakom Stig H Johanssons Dame East. Åbytränaren Lars-Eric Magnusson med Axevalla-rötter fick se sitt underbara sto nå ledningen och hålla hela vägen till en smått överlägsen seger. Därmed tog Björn Goop sin andra StoChampionatsseger som kusk.


 
1999 - Princess V. drog längsta strået efter tragik
Segrare: Princess V. - Olle Goop
Ägare: Vera Falkeskog, Göteborg
Uppfödare: Brostorps Stuteri AB, Timmele
Stam: Zoot Suit-Can Can Tim
Segertid: 1.16,9/2640m autostart.
Vinnarodds: 10,58
Segerpremie: 750.000 kr.

Vinnaren av 1999 års upplaga av StoChampionatet, Princess V. hamnade något i skymundan pga. en tragisk dödsolycka på How Happy, körd av Erik Adielsson. Efter 800 meter av loppet föll stoet ner och hennes liv gick inte att rädda. I andra försöket av loppet stog slutligen Princess V. och Olle Goop som slutsegrare efter en mäktig slutstöt längst ut i banan. Loppets favorit Pine Princess var sig inte lik då loppet kördes om och utvecklades heller aldrig till den stjärna som hon spådes bli.


 
1998 - Stall Novembers nyförvärv höll för pressen
Segrare: Simb Capi - Lutfi Kolgjini
Ägare: Stall November, Tyskland
Uppfödare: Lind Ulrik & Ylva
Stam: Probe-Cap and Tassel
Segertid: 1.17,0/2640m autostart.
Vinnarodds: 1,62
Segerpremie: 750.000 kr.

Då Simb Capi segrade i StoChampionatet för Lutfi Kolgjini så var det i den blott andra starter i "Luddes" regi. Hästen hade blivit såld till den tyske ägaren Stall November efter att tidigare varit i amatörregi. Lutfi var mycket säker på seger före loppet då enda hotet på förhand - hemmahästen Fridhems Ambra - hade straffat ut sig själv i försöket med en förödande upploppsgalopp. Simb Capi spårade loppet från start till mål och dramatiken uteblev helt i 1998 års upplaga av StoChampionatet. Simb Capi fortsatte sin tävlingskarriär på äldre dagar i just Tyskland och tjänade flertalet miljoner utan att hacka i några större internationella sammanhang.


 
1997 - Björn Goops första storloppsseger
Segrare: Carolinas Mystic - Björn Goop (Olle Goop)
Ägare: Stall Bodekull AB, Karlshamn
Uppfödare: R.Carlgren Media AB, Varberg
Stam: Karate Chop-Coventry Lobell
Segertid: 1.15,8/2640m autostart.
Vinnarodds: 46,19
Segerpremie: 750.000 kr.

För andra året i rad så slutade 1997 års upplaga av StoChampionatet med en skrällseger. Björn Goop tog sin första storloppstriumf då han styrde in pappa Olles Carolinas Mystic efter en helt perfekt styrning. Björn nådde täten med Carolinas Mystic från ledningen, men lämnade över befälet till favoriten Gossip, tränad och körd av Stig H Johansson. Vid upploppets början kom luckan och kort före mål tog Carolinas Mystic det grepp som förde in Björn Goop i historieböckerna. Även anrika ägarna Stall Bodekull tog därmed sin första seger i de fyraåriga stonas mest anrika kamp.


 
1996 - Hans-Owe Sundberg tog sin största seger
Segrare: Krossed Out - Hans-Owe Sundberg (Mats-Åke Törnqvist)
Ägare: M Törnqvist Horseracing KB
Uppfödare: Törnqvist Mats-Åke, Bruzaholm
Stam: Super Arnie-Seven of Diamonds
Segertid: 1.16,1/2640m autostart.
Vinnarodds: 52,53
Segerpremie: 750.000 kr.

1996 års StoChampionat hade inte samlat något högklassigt startfält på förhand och även när man har facit i handen så kan man konstatera att det stämde mycket bra. Men det finns ett undantag - loppets vinnare, Krossed Out. Inför StoChampionatet så var det inte många som trodde på Krossed Out utan den amatörtränade gumman var minst spelad i loppet. Körande Hans-Owe Sundberg dök till ledningen, släppte och fick perfekt luckan in mot upploppet. Krossed Out avgjorde via en rejäl slutrökare och skrällen var ett faktum. 52,53 var vinnaroddset som måste betraktas som det bästa oddset i StoChampionatets historia när man nu har facit i hand.


 
1995 - ...och Fiona San var inte sämre hon!
Segrare: Fiona San - Stig H Johansson
Ägare: Stall Traviata
Uppfödare: Braunerhjelm Claes, Dalarö
Stam: Tibur-Norleah Hanover
Segertid: 1.16,1/2640m autostart.
Vinnarodds: 3,90
Segerpremie: 1.500.000 kr.

Två raka dubbelsegrare hade det varit inför 1995 års upplaga av StoChampionatet. Detta årets Stodubbelkandidat var Fiona San och visst ville hon visa att hon kunde göra om den bedriften. Tillsammans med Stig H Johansson så hade hon hand om ledningen loppet igenom och över upploppet så kunde man se Johansson sticka undan med märren i Stall Traviatas klassiska vit/blåa dress.


 
1994 - ...liksom Lovely Godiva...
Segrare: Lovely Godiva - Per-Olof Pettersson
Ägare: Team Cocoloco
Uppfödare: Norra Näs Stuteri AB, Västra Frölunda
Stam: Ideal du Gazeau-Keystone Gwen
Segertid: 1.15,1/2640m autostart.
Vinnarodds: 3,70
Segerpremie: 1.500.000 kr.

1993 års segrare av StoChampionatet Ina Scot segrade i 1995 års upplaga av Prix d'Amerique. Nära segern i samma lopp var Lovely Godiva ett par år senare men åt Moni Maker gick då inget att göra. Lovely Godiva har ändå fått många stora fullträffar i sitt liv och segern i 1994 års StoChampionat väger tungt. Per-Olof Pettersson körde fram utvändigt om ledaren efter ett varv och försvann ifrån de övriga på sista långsidan. Var ensam på plan och visade lysande styrka.


 
1993 - Ina Scot tog dubbelt förstapris...
Segrare: Ina Scot - Kjell P Dahlström
Ägare: InaQ AB & K P Dahlström
Uppfödare: Brandel Carl-Henrik, Tranås
Stam: Allen Hanover-Lovina Grefgård
Segertid: 1.15,2/2640m autostart.
Vinnarodds: 1,16
Segerpremie: 1.500.000 kr.

Första gången som en häst lade beslag på det dubbla förstapriset i StoChampionatet var just 1993. Det var Ina Scot som året innan hade segrat i Guldstoet som tog hand om en vattentät seger i StoChampionatet till bottenoddset 1,16. Ina Scot spårade hela vägen och lämnade motståndarna i slutkurvan på en klasshäst vis. Hennes framgångar därefter kräver knappast någon närmare presentation.


 
1992 - Royaling efter gubben i lådan-styrning
Segrare: Royaling - Örjan Kihlström (Tommy Hanné)
Ägare: Stall Noli & Stall Oxalis
Uppfödare: Norlings Förvaltnings AB, Stockholm
Stam: Royal Prestige-Precious Glory
Segertid: 1.17,4/2640m autostart.
Vinnarodds: 94,15
Segerpremie: 750.000 kr.

1992 var året skrällkusken Örjan Kihlström verkligen gjorde skäl för sitt smeknamn "Gubben i lådan". Tillsamans med 94-oddsaren Royaling så chansade Örjan i fjärde par invändigt och hittade perfekt ut i andraspår ut på sista bortre långsidan. Örjan gled fram i andraspår tillsammans med sin häst fram tills 150 meter ifrån mål, då det uppenbarade sig en lucka. Avslutningen var sylvass hela vägen hem och ledaren Note Broline fick se sig slagen. Royaling är StoChampionatets största skräll genom tiderna.


 
1991 - Stig H Johansson på nytt
Segrare: Bowls Lady - Stig H Johansson
Ägare: Peace Trotting AB m.fl.
Uppfödare: Ahl Pieter, Belgien
Stam: Super Bowl-Lady Lexington
Segertid: 1.16,6/2640m autostart.
Vinnarodds: 2,23
Segerpremie: 750.000 kr.

Det mest klasslösa StoChampionatet som körts. Så går snacket kring 1991 år version, då förstaprisdet precis som nu, hade hamnat på höga 750.000 kronor. Och på nytt så blev det favoritseger á Stig H Johansson. Bowls Lady var helt överlägsen konkurrenterna och stod helt i en klass för sig.


 
1990 - Starten på en bländande karriär
Segrare: Queen L. - Stig H Johansson
Ägare: Stall Ringen
Uppfödare: Larsson Tore, Stockholm
Stam: Crowntron-Attila L.
Segertid: 1.16,8/2640m autostart.
Vinnarodds: 2,46
Segerpremie: 554.800 kr.

1990 var året då den underbara märren Queen L. presenterade sig för trav-Sverige riktigt rejält. Som favorit i StoChampionatet för sin tränare och kusk Stig H Johansson så startade hon med bakspår och hamnade faktiskt som sjätte häst i andraspår till en början. Men 1300 meter ifrån mål så sände Johansson iväg fuxan som ångade på hela vägen hem - trots att hon fick gå hela den slutliga sträckan i tredjespår! Att Queen L. blev en världshäst och segrade i Prix d'Amerique vet de flesta om.


 
1989 - Miljonhäst gick på pumpen
Segrare: Tamila Gloria - Jim Frick (Olle Goop)
Ägare: Kerstin Kronvall
Uppfödare: Jacob Rajendram, Tollarp
Stam: Glasgow-Lycka Me
Segertid: 1.17,3/2640m autostart.
Vinnarodds: 15,75
Segerpremie: 526.350 kr.

1989 var året då Traffic Jam kom ifrån USA med över fyra miljoner insprunget och spelades till tung favorit. Och det såg länge bra ut. Mycket länge. Traffic Jam hade nämligen dykt till ledningen och väl där hade hon kunnat hållas som hon ville. Men mitt på upploppet så uppenbarade sig luckan för Tamila Gloria och Jim Frick. En StoChampionatsskräll var ett faktum!


 
1988 - Favoritseger på nytt
Segrare: Gina Roy - Stig H Johansson
Ägare: Åke Öberg
Uppfödare: Larsson Uno, Havdhem
Stam: Speedy Min-Regina Roy
Segertid: 1.17,3/2640m autostart.
Vinnarodds: 1,63
Segerpremie: 366.000 kr.

Stig H Johanson körde storfavoriten i Gina Roy och ekipaget var aldrig i närheten av förlust. Redan i försöket så hade Gina Roy vunnit helt problemfritt och när Stig H hade lyckats ta sig till ledningen med Gina Roy i finalen så fanns inte förlust med i bilden. När Johansson gav hästen ordern att trampa undan över upploppet så löd hon precis och gav därmed Stig H hans tredje StoChampionatsseger.


 
1987 - Palema på nytt
Segrare: Emilie Palema - Bo Näslund
Ägare: Stall Palema
Uppfödare: Bender Karl-Erik, Kvänum
Stam: Pershing-Haha Arden
Segertid: 1.17,3/2640m autostart.
Vinnarodds: 5,80
Segerpremie: 329.100 kr.

Newsmarket kom ifrån Håkan Wallners stall i USA med de överlägset största meriterna och spelades till tung favorit. Hon övertog ledningen efter ett varv av Lass Dame men fick snabbt Emilie Palema och Bo Näslund utvändigt om sig. Emilie Palema koplade greppet mitt på upploppet men i samma skede så fick Lass Dame luckan och avslutade vasst för Stig H Johansson, men han inte fram till bättre än en halv längd. Återigen så var det Bo Näslund som hade vunnit loppet och återigen så var det med en Palema häst. Vem som var mamma till segraren? Givetvis Haha Arden!


 
1986 - Dubbel till Olle Goop
Segrare: Intact - Olle Goop
Ägare: Stall Kapp Ahl
Uppfödare: Berner Gunilla, Stockholm
Stam: Netted-Misty Sister
Segertid: 1.18,6/2640m autostart.
Vinnarodds: 4,70
Segerpremie: 270.000 kr.

Intact var megafavorit inför sitt kval under 1986, faktiskt så lågt spelad som 11 för tian men i uttagningsloppet så slutade det hela med galopp. Men via ett extra kval som hon plockade hem, så kvalade hon in till StoChampionatet för Olle Goop. Happy New Year var med i en tuff spetsstrid i loppet och när Olle Goop kom fram och prövade för ledningen efter ett drygt halvvarv så fick han enkelt överta med Intact. Väl där så var segern aldrig i farozonen och med som tvåa följde Krista Sidney, även hon tränad av Goop.


 
1985 - Hemmaseger även året efter
Segrare: Kristina Palema - Bo Näslund
Ägare: Stall Palema
Uppfödare: Bender Karl-Erik, Kvänum
Stam: Quick Pay-Haha Arden
Segertid: 1.18,7/2640m autostart.
Vinnarodds: 2,39
Segerpremie: 265.000 kr.

Även 1985 så blev det hemmaseger - denna gången via Bo Näslunds Kristina Palema. Dottern till Quick Pay och Stall Palemas "grundkloss", Haha Arden fick vara med i en virvlande spetsstrid emot Pronette och öppningen på första halvvarvet som stavades till 1.12,3, trodde många skulle ge Kristina Palema stumma ben. Men Kristina Palema var stark nog att hålla undan och kunde därmed lägga sin andra stora seger till meritlistan, eftersom hon tidigare på året hade tagit hem segern i Drottningens Pokal på Åby.


 
1984 - Stort jubel efter första Ax-segern!
Segrare: Pay the Bill - Sven-Gunnar Andersson
Ägare: Jern, Cheadle, Olsson
Uppfödare: Karlsson Anders G, Skövde
Stam:
Quick Pay-Rimmilli Truck
Segertid: 1.17,2/2640m autostart.
Vinnarodds: 15,66
Segerpremie: 278.260 kr.

1984 var året då det kördes ordinare kval och extra kval. Pay The Bill och Sven-Gunnar Andersson kvalade in genom extra kvalen och blev inte alltför påpassad på toton i finalen. Pay The Bill startade med bakspår i finalen men Sven-Gunnar serverade Quick Pay-dottern ett fint lopp i tredje par utvändigt och gick med i attackerna ut på sista bortre långsidan. Åsa Frost bröt ut 400 meter ifrån mål och Pay The Bill tappade därmed sin rygg - men det gjorde detsamma! För Pay The Bill stred tappert hela vägen hem i en stenhård duell med Frida Major, och med en halv längds marginal så lyckades hon hålla undan. Den första Axevalla-segern i loppet var ett faktum och jublet visste inga gränser.


 
1983 - Odramatisk favoritseger
Segrare: Sweet Bear - Olle Goop
Ägare: Bo Wiberg
Uppfödare: Johansson Björn, Vinninga
Stam: Shatter Way-Kicki Bear
Segertid: 1.18,2/2640m autostart.
Vinnarodds: 2,70
Segerpremie: 210.250 kr.

1983 års StoChampionat hade endast tio hästar till start och många pratar om loppet som det mest odramtiska av samtliga StoChampionat. Olle Goop avgjorde loppet ganska tidigt då han placerade Sweet Bear i ledningen och därifrån så dirigerade sedan Olle loppet. Men det fanns många hästar bakom som satt fast med krafter, bl.a. hemmahästarna Dark Laday/Sören Norberg och Queen Orion/Weine Persson som fick chansen alldeles för sent men spurtade vasst till en andraplats.


 
1982 - Berglöf fick sitt genombrott
Segrare: Brilana - Erik Berglöf
Ägare: Stall Roma
Uppfödare: Berggren Nils, Molkom
Stam: Net Profit-Bibbi Sweep
Segertid: 1.19,4/2640m autostart.
Vinnarodds: 41,52
Segerpremie: 225.000 kr.

1982 var året som vi på Axevalla hade stora förväntningar om en hemmaseger. Katinka Rodney och Roger Grundin hade imponerat stort i kvalloppet, hade ett perfekt läge bakom startbilen i bricka ett som det såg ut. Men strax innan start så släckades våra förhoppningar då Katinka Rodney galopperade. Men hon kom tillbaka på ett fantastiskt sätt via tredjespår sista 850 metrarna och hade greppet vid upploppet och det såg ut som om Roger Grundin hade räknat in segern. Då kom plötsligt Erik Berglöf med Brilliana ifrån "ingenstans"! Detta var Erik Berglöfs stora genombrott som tränare och kusk. Brilana fick en resa i fjärde par invändigt och hade stora strul i sista kurvan då häst framför galopperade. Brilana kom inte loss ordentligt förrän 150 meter ifrån mål och det i fjärdespår men oj vad det bet för henne! Avslutningen var fenomenal och Brilana lyckades fånga in Katinka Rodney på mållinjen.


 
1981 - Stig H agerade skrällkusk med Kaj Widells andrahäst
Segrare: Varia - Stig H Johansson (Kaj Widell)
Ägare: Konrad Roos
Uppfödare: Pettersson Lennart E, Fjugesta
Stam: Frosted Yankee-Imperia
Segertid: 1.17,3/2640m autostart.
Vinnarodds: 20,34
Segerpremie: 173.850 kr.

Ett av de mest dramatiska stochampionatet. Det fanns många startsnabba hästar bakom bilen. Eva Newport och Bea B. stred om spetsen, men Eva Newport visade sig vara kvickast iväg och drog i ett jämnt och hårt tempo tillsamans med Hans-Ove Lundgren. Bea B. fick en fin resa i ryggen på ledaren och blev perfekt framdragen. Hon kom ut vid upploppets början och såg ut att gå emot segern, men en fin smygarresa hade det även blivit för Varia, tränad av Kaj Widell och körd av Stig H Johansson som han fram på linjen. Kaj Widell fanns i det slagna fältet med Diora Dåve men höjde ändå pisken i segerglädje!


 
1980 - Tungsprunget inget problem för Queensway
Segrare: Queensway - Göran E Johansson
Ägare: Hallerstedt & Gustafsson
Uppfödare: Nyberg Åke & Bertil, Grästorp
Stam: The Prophet-Maria Folsted
Segertid: 1.21,2/2640m autostart.
Vinnarodds: 4,22
Segerpremie: 183.450 kr.

Queensway tog omgående hand om täten efter en snabb öppning. Första femfundra gick efter 14.5. Släppte sedan ingen över bron och vann en lätt seger tillsammans med sin tränare Göran E Johansson.
1979 - Legendariska May Björn högst på tronen
Segrare: May Björn - Olle Goop (Alf Lindholm)
Ägare: Stall Dyring
Uppfödare:  Dehlén Lars, Velinge
Stam: Björn-Harlands Gaily
Segertid: 1.19,8/2640m autostart.
Vinnarodds: 9,95
Segerpremie: 163.900 kr.

May Björn kördes som bekant av Sven-Gunnar Andersson vid hennes derbyseger samma år men i StoChampionatet så hade Sven-Gunnar en styrning i Klosterflamman. Det resulterade i att Olle Goop fick chansen bakom den stentuffa märren som knäckte motståndet påstyrka.


 
1978 - Stora pengar och TV-Thomas slog till
Segrare: Baroness Hill - Thomas Nilsson
Ägare: Anders Martell
Uppfödare: Hägg lars-olof & Martell Anders
Stam: Brother Hill-Pasodoble
Segertid: 1.22,8/2640m autostart.
Vinnarodds: 4,58
Segerpremie: 121.300 kr.

De "fasta" distanserna hade kommit in i svensk travsport och från och med detta år så var StoChampionatet ett slag över 2640 meter. Förstapriset var rekordhöga 121.300 kronor detta år och Thomas Nilsson var den som kamade hem storkovan tillsammans med Brother Hill-dottern Baroness Hill.


 
1977 - Stig H:s första
Segrare: Holly Rodney - Stig H Johansson
Ägare: Stall Rycka
Uppfödare: Broberg Gustav, Lidköping
Stam: Captain Rodney-Kickan Fast
Segertid: 1.22,9/3100m autostart.
Vinnarodds: 2,35
Segerpremie: 57.400 kr.

1977 var året då man första gången körde uttagningslopp till StoChampionatet. 15 hästar gick vidare till final och det blev favoritseger genom Holly Rodney och Stig H Johansson. Tillsammans med västgötauppföddningen så tog Johansson sin första StoChampionatsseger.


 
1976 - Sweet Janki en av två
Segrare: Sweet Janki - Gunnar Wallberg
Ägare: Stall T.OK.
Uppfödare: Palm Lars G, Spånga
Stam: Nagasaki-Laila Scott
Segertid: 1.20,9/3100m autostart.
Vinnarodds: 4,80
Segerpremie: 61.200 kr.

24 hästar kvarståd till slut i 1976 års upplaga av StoChampionatet och vinnaren skulle koras efter den bästa segertiden. 1.20,9 lyckades Gunnar Wallberg "trycka ner" Sweet Janki till och ekipaget lyckades därmed ta hand om segerpremien på 61.200 kronor. Blocket och Olle Elfstrand vann den andre avdelningen men hamnade sedan utanför penningplaceringarna då det andra loppet gick betydligt fortare!


 
1975 - Ölburk fixade segern
Segrare: Fonians - Sören Nordin
Ägare: Nils Forsbom
Uppfödare: Lindblad Mary, Malmö
Stam: Earl Bulwark-Ann Gay
Segertid: 1.22,5/3100m autostart.
Vinnarodds: 9,81
Segerpremie: 50.000 kr.

Sören Nordin tog sin andra och sista StoChampionatsseger 1975 och precis som vid den första så var det med en dotter till Earl Bulwark. Denna gången med Fonians som ägdes av den legendariske hästägaren Nils Forsbom. Som första häst så gick Fonians med en ölburk under halsen för att hon inte skulle täppa till luftvägarna. Sören Nordin hade återigen uppfunnit en mycket framgångsrik och väl använt hjälpmedel till travvärlden.


 
1974 - Starka Therese trampade undan
Segrare: Therese Bunter - Göran Kärrstrand
Ägare: Stall Ginka
Uppfödare: Frölin Kjell, Mellerud<
Stam: King Bunter-Duchesse Faune
Segertid: 1.23,9/3100m autostart.
Vinnarodds: 7,16
Segerpremie: 50.000 kr.

1974 var året då Åbys Göran Kärrstrand kämpade sönder motståndet med King Bunter-dottern Therese Bunter. Motståndet manglades sönder fullständigt och Therese visade verkligen upp vilken styrka hon satt inne på.


 
1973 - "Papa" klev in i bilden
Segrare: Gaby Bulwark - Sören Nordin
Ägare: Stall Rol Christ
Uppfödare: Böschen Maja, Göteborg
Stam: Earl Bulwark-Gaby Will
Segertid: 1.23,4/3100m autostart.
Vinnarodds: 1,78
Segerpremie: 50.000 kr.

1973 var året då Sören Nordin tog sin första seger i StoChampionatet. Tillsammans med Earl Bulwark-dottern Gaby Bulwark så krossade Sören motståndarna och Gaby Bulwark imponerade stort till favoritoddset 1,78. Gaby Bulwark fortsatte i fin stil hela karriären ut, precis som så många andra av Sörens hästar. 
1972 - Natalie felaktigt diskad?
Segrare: Erva Scout - Olle Lindqvist
Ägare: Stall G.B.
Uppfödare: Byberg Gotte, Nordingrå
Stam: Scout Master-Minerva
Segertid: 1.23,4/3100m autostart.
Vinnarodds: 16,46
Segerpremie: 50.000 kr.

1972 års StoChampionatet var ett mycket märkligt lopp. Leif Berggren var först i mål med Natalie men efter målgången så kom rapporten att ekipaget hade diskats för orent trav. Istället så gick segern till Erva Scout och Olle Lindqivst. Många ansåg dock att det var fel häst som diskades och att bandomarnämnden tog fel på häst.


 
1971 - Första västgötauppföddningen i SC
Segrare: Benti Ribb - Olle Elfstrand
Ägare: Stall Kansas
Uppfödare: Eliasson Sven, Vara
Stam: Smokey Hanover-Benboe Söndergaard
Segertid: 1.24,1/3100m autostart.
Vinnarodds: 21,77
Segerpremie: 50.000 kr.

Endast tio hästar kom till start 1971. Vinnande ekipaget blev Benti Ribb, körd och tränad av Olle Elfstrand. Benti Ribb var den första västgötauppföddningen som segrade i StoChampionatet. Rybingstorp utanför Vara var platsen som Benti Ribb kom till världen på och Sven Eliasson var uppfödaren.


 
1970 - Seger trots galopp på vägen
Segrare: Famita - Sven Karlsson
Ägare: Stall Form
Uppfödare: Hedenström Lars, Täby
Stam: Torg-Ethel Bulwark
Segertid: 1.22,8/3100m autostart.
Vinnarodds: 25,93
Segerpremie: 50.000 kr.

18 hästar kom till start i 1970 års upplaga av StoChampionatet. Hästarna stod i tre led bakom startbilen och vinnaren fanns just i det tredje ledet. Det var Sven Karlsson och Famita som kunde plocka hem segern - och det trots en galopp på vägen! Gissa om 1970 års vinnare Famita imponerade!


 
1969 - Gösta och Goldhook var först ut
Segrare: Goldhook - Gösta Nordin
Ägare: Stall Regent
UppfödareAndersson Bertil, Stockholm
Stam: Tampico-Goldie Fortuna
Segertid: 1.24,2/3100m autostart.
Vinnarodds: 3,37
Segerpremie: 50.000 kr.

Under det inledande året så fick alla som anmälde vara med och startfältet blev oerhört stort. Gösta Nordin krossade motståndet tillsammans med Goldhook som sprang 1.24,2 över de 3100 metrarna. Goldhook omkom kort senare hemma på Solvalla i sitt stall, efter en tragisk olycka.