Visste du att...


Smått och gott ur Axevallas arkiv

Sto-Championatet 1982 blev något alldeles extra, då Brilana skrällvann för den då färske proffstränaren Erik Berglöf.

Efteråt var det mycket starka känslor i vinnarcirkeln, inte minst hos far och son Berglöf. Några månader tidigare hade det nämligen inte alls sett särskilt ljust ut…
 
Erik Berglöf var 29 år gammal 1982 och gjorde sitt första år som proffstränare.
Tidigt på säsongen kom ett chockerande besked. Nyss nämnda Brilana hade lämnat ett positivt dopingprov efter en seger i Örebro. STC dömde Erik Berglöf till tre års avstängning och hela hans tränarkarriär såg ut att slås i spillror – innan den knappt hade hunnit starta.
– Ett tag hade jag faktiskt tänkt att lägga av med allt vad trav heter, erkände Erik efter segern i Sto-Championatet.
 
För till Sto-Championatet kom både han och Brilana. Det var nämligen så att den fällande domen så småningom blev upphävd. För att göra en lång historia kort, så var det så att Eriks pappa, Roy Berglöf, som förresten ägde Brilana, kopplade in bl a stjärnadvokaten Henning Sjöström på fallet, och till slut kom det friande beskedet.
Det var professor Bo Holmstedt vid Karolinska institutet som fann att det tagna dopingprovet inte kunde anses som tillräckligt bevismaterial och därefter valde travets skiljedomstol att gå på Holmstedts linje. Ett litet tag senare beslöt STC:s styrelse att ge den indragna licensen tillbaka till Erik Berglöf. Därmed kunde den gode Erik börja ägna sig åt att träna och köra hästar igen. Och det mynnade alltså ut i en närmast osannolik fullträff på Axevalla lördagen den 24 juli 1982.
 
Brilana kvalade in till finalen av Sto-Championatet som tvåa i sitt uttagningslopp, tämligen stort slagen (nio längder) av hemmahästen Katinka Rodney (Roger Grundin). Därför var hennes finalseger riktigt överraskande. Från tredje par invändigt spurtade hon vasst och slog av storfavoriten, nyss nämnda Katinka Rodney, kort före mål. Oddset skrevs till hela 41,52 och segern var värd 225 000 kronor.
– Detta är mitt livs lyckligaste stund, var Erik Berglöfs spontana kommentar efter loppet. Jag tror knappt att det är sant. Förstå mig, så sent som i våras var jag betraktad ssom en bov. Upprättelsen kändes skön, men det här går utanpå allt annat, fortsatte han.
Även pappa Roy Berglöf var mycket lycklig.
– Det känns som en stor revansch för hela familjen. Det här var det bästa som kunde hända och nu har Erik verkligen gjort skäl för att få vara travtränare, även om man försöte stoppa honom i våras, sa han.
 
Till sist, samtidigt som Berglöfs jublade ikapp, så var det lite deppigt i kretsen kring favoriten Katinka Rodney, som alltså blev tvåa. Hon galopperade från start och gjorde därefter ett kanonlopp. Snacka om moralisk vinnare…
– Jag är oerhört besviken, jag anser att vi inte fick en ärlig chans. Bilen körde alldeles för sakta, sa Roger Grundin.