Visste du att...


Smått och gott ur Axevallas arkiv

Som ettåring köptes hon för 8 000 kronor. Tre år senare, 1979, vann hon såväl Sto-Championatet och Derbyt.

Allt var som en saga när May Björn drog fram på våra travbanor.
Det var amatören Alf Lindholm från Hedesunda utanför Gävle som ägde och tränade May Björn. Hon var en dotter till Björn och Harlans Gaily och uppfödd av Hans Dehlén från skånska Vellinge.
 
När May Björn kom kom till uttagningsloppen inför Sto-Championatet på Axevalla 1979 var det ingen som pratade om henne. Hon var inte alls betrodd.
I uttagningsloppet kördes hon av Sven-Gunnar Andersson, som på den tiden var tränare i Gävle. Han blev ju senare, som alla vet, ett stort tränarnamn här på Axevalla.
May Björn vann sitt uttagningslopp, oddset blev hela 43,81 och segertiden 1.20,7a/2640 meter.

– Hon fick inget vilsamt lopp och avslutningen ute i spåren var av bästa märke, sa Sven-Gunnar Andersson efteråt.

I spårlottningen inför finalen hade May Björn tur och fick spår ett bakom bilen (15 hästar i Sto-Championatet på den tiden). Efter de ordinarie uttagningsloppen fick de utslagna hästarna chansen i ett extrakval en vecka senare. Intresset för detta var inte alltför stort, men 10 av de 23 startberättigade hästarna kom i alla fall till start.

Det som då hände var att nyss nämnde Sven-Gunnar Andersson vann detta extra uttagningslopp med hästen Klosterflamman, som han för övrigt själv hade i träning. Därmed stod det klart att Sven-Gunnar var tvungen att köra just Klosterflamman i finalen.
Vem skulle då få chansen bakom May Björn? Tränaren Alf Lindholm ville satsa på Berndt ”Osten” Lindstedt, men denne befann sig i dessa dagar borta i USA. Han skulle förvisso komma hem till Sverige på förmiddagen samma dag som Sto-Championatet kördes, men han var inte säker på att hinna i tid. Därför tackade han nej.
 
Då fick Olle Goop chansen – utan att veta om det!
– Jag visste inte att jag skulle köra May Björn förrän jag såg programmet, berättade Olle.
 
Sedan gick det som det gick, May Björn vann finalen och 163 900 kronor efter ett spårsnålt lopp. Olle placerade henne i fjärde par invändigt, i sista kurvan kom luckan och den sista biten spurtade May Björn säkert ner Ida Lep (Tommy Zackrisson).
– En mycket trevlig häst att köra. Hon gick mycket duktigt till slut. När det återstod 60 meter var saken klar, berättade Olle Goop.
Oddset skrevs till 9,95 och segertiden till 1.19,8a/2640 meter. För Sven-Gunnar Andersson blev det en blygsam åttondeplats med Klosterflamman, som hade givit 135 gånger i odds vid eventuell seger.
 
Men den gode Sven-Gunnar skulle också få smaka segerns sötma tillsammans med May Björn. Detta i Svenskt Travderby på Jägersro en dryg månad senare. Till det glada oddset 28,19 vann nämligen May Björn och Sven-Gunnar Andersson detta storlopp och hela 300 000 kronor. Segerreceptet? Jo, fjärde par invändigt – förstås…