Visste du att...


En pratstund med Viola Silas tränare Fredrik Persson

Vår stora helg närmar sig med stormsteg och vi har kollat upp hur läget är med den stora förhandsfavoriten Viola Silas.

Superstoet ståtar med 15 raka segrar från debuten efter finalvinsten i Drottningpokalen i mitten på maj och startar nästa gång på söndag i andra testet här på Axevalla.

Vi fick tag på tränaren Fredrik Persson i hästbussen på väg till Åbys torsdagstävlingar och det blir en trevlig pratstund om lite av varje.

Fredrik känner väl till Axevalla med omnejd eftersom han bodde här i två år under sin studietid på Hästgymnasiet.

- Det var en rolig tid och det var under den här perioden som jag bestämde mig fullt ut för att satsa på en karriär som travtränare, berättar Fredrik

Direkt efter avslutad skolgång flyttade han hem till Kalmar och nästan omgående fick han trots sin ungdom fram en riktig stjärna i Marcon Lady. Stoet tjänade nästan 2 miljoner kronor på den tiden och vann flera Gulddivisionslopp. Hennes största seger kom dock i den allra första Breeders' Crown finalen som kördes för fyraåriga ston.

- Det var ju såklart en strålande start på karriären. Sedan gick det tungt en period men de senaste åren har det ju vänt rejält igen, konstaterar Fredrik.

Att träna en häst som tar 15 raka segrar från debuten är såklart något alldeles extra. När märkte du egentligen att hon är så här bra?

- På hösten som tvååring visade hon väldigt fina takter i de banjobb hon fick inför sitt Premielopp. Då tänkte jag att den här är väldigt bra men att det skulle bli så här bra kunde jag ju inte drömma om.

- Jag kommer så väl ihåg hennes första start på Kalmartravet. Då fick jag verkligen huvudbry. Hon hade tränat jättebra men i det loppet sprang hon mest och vinglade. Hon sprang mer i sidled än framåt och det var tur att det inte fanns någon kanon med i det loppet för då hade hon fått stryk. Hon hade bara tung träning i kroppen inför det och redan i andra starten var hon som en annan häst. Sedan har hon bara blivit bättre och bättre. Mycket av hennes styrka ligger i att hon tar åt sig både träningen och loppen hon får i kroppen på rätt sätt och utvecklas hela tiden.

Hur är läget med henne inför söndagens start?

- Allt är bara bra men hon har fått en lite lugnare träningsperiod nu. Efter söndagens lopp kommer hon att starta på hemmaplan under midsommarhelgen innan vi går ut i kvalen till StoChampionatet. Sedan siktar vi mot Derbyt där hon kommer att ställas mot hingstarna för första gången.

Hon har aldrig gått barfota runt om. Är det något du har tänkt prova i framtiden?

- Jag har provat det i jobb och vet att det fungerar. Det är ju alltid bra att ha en extra växel att ta till om det skulle behövas, avslutar Fredrik Persson.