Visste du att...


Smått och gott ur Axevallas arkiv

Sto-Championatet 1972 var loppet då glädje förbyttes till tårar strax efter målgång. Färjestads-tränaren Leif Berggren skar mållinjen...

...som etta med Nathalie och gav hästen välförtjänta klappar. Sedan kom kallduschen: Nathalie var diskvalificerad för orent trav – i ett tidigt skede.

Det var lite andra regler i travet på den tiden, bland annat kunde man alltså bli diskvalificerad för orent trav. I dag blir man som bekant rapporterad istället, men får fullfölja loppet.
Året var alltså 1972 och den fjärde upplagan av Sto-Championatet på Axevalla skulle köras. Förstapriset var 50 000 kronor och stor favorit var Elle, som dock galopperade bort sig i första sväng.
Loppets två förgrundsfigurer kom nu att bli Nathalie, som alltså var etta i mål men blev diskad, samt Erva Scout, som för Olle ”Lappen” Lindqvist egentligen bara var tvåa i mål, men som tilldömdes segern.
 
Gitta Torg (Gösta Nordin) tog ledningen i loppet och i rygg på denne satt Nathalie och Leif Berggren. Redan efter cirka ett varv av den 3 100 meter långa distansen beslöt alltså bandomarnämnden att diska Nathalie för orent trav.
I ett tidningsreferat gick det efteråt att läsa: ”Bandomarnas diskning kan diskuteras och kommer att diskuteras länge. Att Nathalie inte travade speciellt snyggt var de flesta överens om, men därifrån till en ”hängning” är det långt”.
 
Men den kanske allra största tabben var att bandomarnämnden inte uppmärksammade Leif Berggren på att hans häst var diskad. Trots att Leif alltså körde som om inget hade hänt i över två varv hördes inte ett ljud i högtalarna.
I sista sväng lämnade Nathalie vinnarhålet och stack ifrån till en mycket lätt seger. Redan innan mållinjen fick hon ta emot välförtjänta klappar av segerkusken. Men efter målgång förbyttas alltså glädjen i förtvivlan.
– Obegripligt. Jag fattar inget. Efter ett varv…det är ju inte klokt. Så bra som hon var i dag, sa Leif Berggren med tårar i ögonen.
Han fick stöd av Gösta Nordin, som körde Gitta Torg.
– Jag kollade henne vid upprepade tillfällen och jag kunde då inget se som var fel i hennes aktion, i varje fall inte diskningsmässigt. Dom måste ta tagit fel häst, var Göstas kommentar.
 
Nu gick alltså segern till 16-oddsaren Erva Scout och Olle Lindqvist. För övrigt hade även Nathalie gett 16 gånger pengarna i odds om hon hade fått behålla segern.
Inte heller Olle Lindqvist hade någon aning om att Nathalie hade blivit diskad på vägen.
– Vann jag? Var det Nathalie som var diskad? Här sitter man med en iskall häst och är väldigt nöjd med att bli tvåa och så är vinnaren diskad. Synd om Leif och jag som redan gratulerat och allt”, sa ”Lappen”.

En tröst i bedrövelsen för Leif Berggren. Han hade ytterligare fyra hästar till start på Axevalla den här dagen – och alla fyra vann. Det var i tur och ordning La Rumba, Dziggtai J:r, Fred och Narold Boy.