Visste du att...


En pratstund med La Bellouets tränare Håkan K Persson

Det stora hemmahoppet inför årets StoChampionat är La Bellouet som tränas av Håkan K Persson. Man kan verkligen snacka om att det är genuint Axevalla genom hela historien bakom La Bellouet och Håkan.

Håkan är född och uppvuxen i Skara och började tidigt springa på Axevalla. Han ägde och tränade mamman till La Bellouet som han har format på hela vägen på träningscampen utanför Skara.

Håkan är som sagt Skarakille men det är egentligen en slump att han började med trav överhuvudtaget.
-Jag var faktiskt hästrädd från början men hade en skolkompis som jobbade som springpojke under tävlingsdagarna på Axevalla. Jag var 13 år och började hänga med honom ut. Sedan flyttade han till Göteborg med familjen och jag fick ta över hans jobb. Jag sprang med listor och levererade smörgåsar till personalen och började bli intresserad av hästarna som sprang på banan, berättar Håkan.
-Något år senare började jag och en kompis att göra tips som vi delade ut innan tävlingarna. Jag ville veta mer om hästarna och sökte mig ner mot stallbacken.

Väl nere på stallbacken började Håkan arbeta helger hos dåvarande Axevallatränaren Curt David Andersson. Efter nian fick han sommarjobb hos Åke Glaas och sedan var han fast.

Ända sedan de första åren har Håkans stora dröm varit att vinna hemmabanans största lopp och faktum är att det var riktigt nära en gång. Året var 1997 och han körde Sunshine Later åt Trygve Kraft och Anette Nyström. Efter ett invändigt lopp kom luckan 200 kvar.
-Jag hade massor med sparat i det läget och hann precis få känslan att jag skulle vinna loppet. Precis då trampade hon på en PG-sko och galopperade.
I stället kom Carolinas Mystic ur samma lucka och ordnade Björn Goops första storloppsseger i karriären.
-Jag är säker på att vi hade vunnit och det tog väldigt lång tid att komma över det hela., konstaterar Håkan.

I år har han chansen att ta revansch med La Bellouet. Hon har härdats mot kulltoppen hela karriären och kvalade in till både Oaks och Breeders' Crown som treåring. När märkte du att hon var något extra?
-Jag hade henne hos Hans ”Sula” Adler för inkörning och hon visade fina takter redan som tvååring och hon började ju sedan karriären med två raka segrar på väldigt rejält sätt, säger Håkan.

Hon har inte startat sedan finalen av Drottningens Pokal. Hur är läget med henne för dagen?
-Jag gick igenom henne efter det loppet för att allt skulle vara så bra som möjligt inför StoChampionatet. Hon blev behandlad men tränar nu jättebra. Jag har inte bestämt mig helt ännu men eventuellt går hon ut i Stosprinten innan kvalen. Styrkan har hon ju och tanken i så fall är att vässa upp tempot i kroppen över sprinterdistans, avslutar Håkan K Persson.