Visste du att...


Smått och gott ur Axevallas arkiv

Trippeltravet på Axevalla körs i år för 26:e gången. Minns ni starten 1985?

Då smygstartade meetinget i det närmaste på fredagen, fortsatte med russinet i kakan, Sto-Championatet, på lördagen och avslutades med rikstoton (V65) på söndagen. Ett lite annorlunda koncept jämfört med nu.
Axevalla hade laddat hårt för det första trippeltravet någonsin i Sverige. Runt 2 miljoner kronor (stora pengar på den tiden) fanns i sammanlagd prissumma och det kördes 32 lopp. Nästan 30 000 besökare räknades in under dagarna tre.
 
Under fredagskvällen kördes bland annat Västgötauppfödarnas pris för treåringar. Här tog den inte helt obekante Window W. sin 14:e seger i den 19:e starten. Förstapriset var 30 000 kronor. Tränaren Olle Goop satt i vagnen.
I Bondekampen LRF:s lopp för fyraåringar visade Per-Erik Eriksson upp kapable Archie Flying, som tog sin 10:e seger i den 15:e starten. Här var förstapriset 10 000 kronor.
 
Under lördagen, då banan för övrigt gästades av 11 120 åskådare, ”tjuvstartade” V65 med avdelning I. Men det var å andra sidan inte vilket lopp som helst. Nej, det var Sto-Championatet 1985. Och det är ett lopp som Axevalla-publiken fortfarande minns. Det blev nämligen en bejublad hemmaseger genom Kristina Palema och Bosse Näslund. Bosse hade taktiken klar för sig när bilen släppte iväg fältet. Han styrde målmedvetet till ledningen och blev sedan kvar där ända in i mål. Boel A.E. närmade sig hastigt till slut för Olle Hedin, men segern var aldrig i fara för Kristina Palema, som sträckte på sig och vann med en halv längd.
– Helt underbart. En dröm har gått i uppfyllelse och det kommer att ta lång tid innan jag fattar att vi har vunnet, sa en smått rörd Näslund efteråt.
 
V65 fortsatte sedan på söndagen. På den här tiden var det inte helt ovanligt att rikstoton avgjordes över två dagar. 11 332 åskådare kom till banan den här dagen. Avdelning II var klass II och här vann Solvallas Jim Frick med amatörtränade Svedbo Butterfly, som avgjorde knappt efter en perfekt resa i andra par utvändigt. – 300 meter från mål trodde jag att vi skulle vinna lätt, men ledande Value Prophet stretade emot bra, menade Frick.
Så var det dags för klass I-loppet och här gick segern till den amatörtränade Bergsåker-hästen Shattster F. Ove Svedin satt i vagnen och körde i spets hela vägen. – Han är väldigt bra när han fungerar, log Svedin efteråt.
Avdelning IV var Bronsdivisionen, som på förhand var ett helt vidöppet lopp. Men i praktiken var lösningen enkel, amatörtränade Dr Hook ledde hela vägen för Kaj Widell. – Hästen var mycket fräschare än tidigare, betygsatte Kaj.
Så kom V65-omångens andra höjdare, Gulddivisionen. Här sågs Pay Me Quick som megafavorit för Stig H Johansson och infriade också förväntningarna. Han ledde hela vägen. – Det blev väldigt enkelt, kommenterade Stig H helt kort.
V65-omgångan avslutades så med Silverdivisionen och det blev ledaren som vann även detta loppet. Det var amatörtränade Son of Viking som vann för Olle Goop. – Han känns som en typisk sprinter, menade Goop efteråt.

Det allra första Trippeltravet på Axevalla var till ända…