Visste du att...


En pratstund med travprofilen och journalisten Lennart Persson

Lennart Persson är en välkänd profil i travsverige både som hästägare och journalist. Han har ägt massvis med hästar genom åren...

enligt honom själv alldeles för många och han vågar inte ens nämna en siffra.

I år har han chansen att uppfylla en barndomsdröm, nämligen att ha en häst med i finalen av StoChampionatet. Han är delägare i Jullan som tillhör de allra bästa fyraåriga stona i landet.
Som Skaragrabb är det väl egentligen inte så konstigt att Lennart sökte sig ut till Axevalla i tidig ålder.
 
- Jag hade ett stort djurintresse och kommer ihåg att jag fick följa med pappa ut till Axevalla som liten. Jag blev fascinerad av hästarna och när skolan var slut för dagen var vi några killar som började springa på stallbacken. Jag, Åke Glaas och några till fick börja hjälpa till i stallarna på banan, berättar Lennart.
 
- Efter några år lärde jag att känna Roger Grundin och var mycket i hans stall. Jag var med mycket i träningen och fick också köra många amatörlopp åt Roger.
Det var ju också Roger Grundin som tränade Fakir, hästen som Lennart vann Amatör SM med 1984.
 
Efter lumpen började han att skriva trav för lokaltidningen där han sedermera fick fast anställning innan han blev lockad till Göteborg i början på 80-talet.
- Jag fick erbjudande att ansvara för och bygga upp Göteborgspostens travbevakning och där blev jag kvar i 10 år innan jag blev sportchef på samma tidning.
 
Som sportchef ansvarade han för alla stora idrottsevangemang under den här perioden. Allt från OS i Lillehammer 1994, fotbolls VM till friidrotts VM i Göteborg 1995.
- Jag kände att lusten för travet tog slut ett tag där på 90-talet och jag åkte inte ofta ut på tävlingarna. Som tur är kom lusten tillbaka och det roligaste jag vet är att gå runt på stallbacken, titta på hästar och prata med travfolket, berättar Lennart.
 
Det har som sagt blivit en hel del hästägande genom åren och framför allt en ligger Lennart extra varmt om hjärtat. En mörk springare född 1983 vid namn Calulu som tränades av Bosse Näslund.
- Jullan börjar närma sig men Calulu var något alldeles extra och vi hade så oerhört roligt med honom. Han började karriären med 7 raka segrar och vann flera V65 lopp genom åren. Totalt tjänade han nästan en miljon kronor på den tiden och han var en riktig hedershäst, berättar Lennart.
 
Hur kom ni över Jullan?
- Jag fick chansen av två kompisar från Göteborg att köpa in mig när hon var två år. Hon har mött de bästa i kullen hela tiden och jag tycker att hon tillhör de 4-5 bästa bakom omöjliga Viola Silas. Hon har bara varit utanför platsen en gång och då var hon femma i Breeders' Crown finalen ifjol.
- Hon hade stått över lite inför andra testet i söndags på grund av en halsinfektion och med tanke på det är jag helt nöjd med vad hon presterade. Jag vet inte exakt hur Stig H har tänkt sig matchningen inför uttagningarna men jag skulle tro att det blir ett lopp till i kroppen innan det är dags.
- Stochampionatet är det loppet i världen som jag helst vill vinna och som Skara och Axevallakille vore det en dröm att bara få vara med i finalen.

Räkna med att Lennart Persson kommer att vandra omkring på Axevallas stallbacke som vanligt den sista helgen i juli. Kanske får vi se en pojkdröm gå i uppfyllelse.