Visste du att...


Smått och gott ur Axevallas arkiv

Den riktigt travintresserade minns de flesta vinnarna av Sto-Championatet. Den breda allmänheten...

...lägger bara de allra största vinnarna på minnet. En sådan är givetvis Ina Scot, som vann loppet 1993. I sulkyn satt förstås hennes färgstarke tränare Kjell P Dahlström.

Det kom rekordmycket folk till Axevalla söndagen den 25 juli 1993, då den 25:e upplagan av Sto-Championatet kördes. Den främsta orsaken till att publiksiffran uppgick till hela 14 740 personer var förstås att folkkära Ina Scot startade som storfavorit i Sto-Championatet. När uttagningsloppen kördes en vecka tidigare vann Ina Scott sitt lopp med hela 8,5 längder på tiden 1.15,8a/2640 meter och gav oddset 1,00. Det säger väl det mesta…

Så kom då finalen. Ina Scot stod med perfekta spår 2 bakom bilen och pep omgående till spets. Hon öppnade med 1.11,5 första 500 meterna och 1.14,5 första varvet. En högt tempo för de flesta, men inte för Ina Scot. Nej då, hon bara fortsatte i det högt uppdragna tempot och landade på fantastiska 1.15,2a/2640 meter. Hon var totalt överlägsen och vann med hela 6 längder före Nilema Pearl, som spurtade duktigt från femte par utvändigt. Trea blev Baroness Karsk. Vinnaroddset skrevs till 1,17.
Som belöning för den här ”joggingturen” fick ägarna Ina Q AB & Kjell P Dahlström AB 1,5 miljon kronor. Det var nämligen så att Ina Scot hade vunnit Guldstoet året innan och därför erhöll dubbelt förstapris i Sto-Championatet.
– Hon är ingen häst. Hon är ett fenomen, var Kjell P Dahlstöms spontana kommentar efteråt.
 
Segertiden var alltså 1.15,2a/2640 meter och det var nytt svenskt rekord för fyraåriga ston över lång distans. Förmodligen var det också världsrekord, men det gick inte att få bekräftat under tävlingsdagen.
– Och jag hade massor kvar att köra med. Det blev bara ”säkerhetsmarginal”. Jag ville ju hinna med att vinka till publiken och njuta av den underbara stämningen, fortsatte Kjell P Dahlström.
 
När Ina Scot vann Sto-Championatet passade hon dessutom på att ta sin 23:e (!) raka seger i karriären. Det var då svenskt rekord i antal raka segrar. I samband med prisutdelningen i vinnarcirkeln tog Kjell P Dahlström chansen att tacka för att publikstöd. Och han gjorde det på ett väldigt speciellt sätt.
– Kära publik, ni har alla varit underbara. Ni är alla välkomna hem till mig och Ina på gården i Tranås. Men snälla ni, kom inte alla på en gång, sa han och möttes av stormande applåder.
Dahlström fortsatte:
– Ina Scot är inte bara vår häst. Hon är folkets häst!
 
I kretsen kring Ina Scot fanns också Kjells hustru, Helen A Johansson, som ett par år senare fick äran att vinna Prix d´Amerique med sagohästen. Skötare var Veronica ”Vera” Karlsson och sist men inte minst skall vi nämna Inas bästa kompis, ”shettisen” Skutt Brunn, som alltid var med på transporten när Ina Scot åkte och tävlade. Var inte Skutt Brunn med, ja då blev Ina tjurig. Typiskt en världsartist, eller hur?