Visste du att...


En pratstund med Thomas Hansson som driver Axevallas camping

StoChampionatshelgen är Sveriges näst största travevent efter Elitloppet. Trav i dagarna tre och massor med folk….

runt hela banan. Just att grönområdet på bortre långsidan fylls med campare under den här helgen är något som alla aktiva pratar om. Inramningen är enorm och stämningen på campingområdet är något alldeles speciellt.

Det hela började egentligen av en slump när det första trippeltravet kördes 1984. Den inte helt okända tränaren Leif Witasp tog med sig familjen och frågade dåvarande sportchefen Håkan ”Lillis” Olsson om han fick sätta upp ett tält på grönområdet under helgen. Han har sedan dess varit en stadig campare tillsammans med familj och vänner. Nu för tiden är som sagt hela bortre långsidan fylld med folk och under trippeltravet är det över 1000 personer som campar på Axevalla.

Thomas Hansson driver campingen och det har han gjort sedan 1989.
- Jag började hjälpa till redan något år innan men för 21 år sedan tog jag över ansvaret, berättar Thomas.
- På den tiden var Axevallas camping öppen hela sommaren. Det var innan Bert Karlsson hade utvecklat sin camping på Sommarland fullt ut och alla ungdomar skickades ner till oss på helgerna. Jag kan lova att det gick vilt till i några år där på 90-talet, säger Thomas.
 
Sedan många år tillbaka så öppnas campingen dock bara under den berörda travhelgen.
- Det är skönt att bara ”ha hand om” travfolket”. För mig är det ett roligt inslag varje sommar och jag tar ledigt från mitt vanliga jobb för att sköta det här. Man har lärt känna många av människorna som kommer tillbaka år efter år.
 
Antalet bokningar ökar stadigt även om de har legat ganska stabilt de senare åren.
- Det ser ut att bli minst lika många campare i år som förra året. Telefonen går varm och intresset är inte mindre än vanligt i alla fall, snarare större.
- De flesta återkommer ju varje år och är ute i god tid med sin anmälan. Det finns fortfarande lite platser kvar men det börjar bli hög tid att boka nu om man vill vara garanterad en plats, konstaterar Thomas.

För de som gillar travsport i världsklass är Axevallas trippeltrav ett måste. För de som gillar att campa på sommaren och dessutom gillar trav är trippeltravet rena himmelriket och kan verkligen rekommenderas. All information om hur man bokar sin plats finns att tillgå här på hemsidan.