Visste du att...


En pratstund med Ulf Stenströmer

När Ulf Stenströmer var 12 år köpte hans mamma en korvkiosk i samhället Axvall granne med Axevalla travbana.

Ulf som bara hade sett travsport på TV innan flytten och blivit fascinerad hamnade snart mitt i smeten.

- I början tog jag alla chanser att vara på publikplats under tävlingarna och jag fastnade oerhört för allt inom travet. Sedan drogs jag mer och mer ner mot stallbacken och eftersom min familj var bekanta med travtränaren Conny Holmberg så började jag springa i hans stall på lediga stunder, berättar Uffe.

Sedan började Uffe som lärling hos Sven-Gunnar Andersson på Stall Palema. Efter det gick flyttlasset många gånger mellan Skara, Halmstad och Bergsåker.
- Jag jobbade som lärling hos Robert Berg, Fredrik C Widman och Preben Kjaersgaard under många år. I början på 2000 tyckte jag det var dags att flytta hemåt. När Roger Grundin erbjöd mig ett jobb som förstalärling tvekade jag aldrig, säger Uffe.
 
I det läget var målet inställt på att plocka ut en egen licens och i början av 2003 stod han på egna ben.
- Jag hade ett mycket gott samarbete med Roger Grundin och i samband med att han avslutade sin rörelse fick jag ta över både hästägare och hästar från honom. Jag tror jag började med 13-14 hästar på träningslistan.
- Johnny Walker Brew hade jag skött när jag var anställd hos Roger och när han kom hem till Sverige igen efter en sejour i Frankrike fick jag chansen att träna honom.
 
Man kan minst sagt säga att det blev ett kärt återseende dessa två emellan.
- Johnny Walker Brew var en väldigt speciell häst som fortfarande ligger mig oerhört varmt om hjärtat. Han var inte helt lätt att ha att göra med men en väldig personlighet, berättar Uffe.
- Han var inte i bästa skick när han kom från Frankrike och när jag sedan vann Gulddivisionen i Bollnäs med honom efter ett halvår var det väldigt stort. Han blev min första profilhäst och efter avslutad tävlingskarriär fick han bli ridhäst. Jag fick sedan på omvägar höra att han var för besvärlig att hålla på med där så att han skulle gå till slakt. Det gjorde mig upprörd och jag lyckades fixa ett annat hem till honom. Han står nu utanför Tibro och fungerar perfekt som ridhäst. Jag var faktiskt och hälsade på honom för bara någon vecka sedan och han har till och med fått ett föl, säger Uffe.
 
Nästa stora profilhäst var Rado som rusade genom V75 klasserna under ganska kort tid.
- Han var utdömd som tävlingshäst när han kom men att kapaciteten fanns där om han skulle bli frisk det visste jag, konstaterar Uffe. Det är oerhört viktigt som tränare att ha sådana profilhästar och jag har haft väldig tur som alltid har haft minst en i stallet.
 
För dagen är det Noras Bean som är den stora stjärnan i Stall Stenströmer.
- Visst är det så och det vet han om. Han är verkligen kung här ute på gården. Men det är många som pockar på uppmärksamheten underifrån också. Ewe Palema och Good As Princess är två. Jag tycker också att jag har en bättre bredd på stallet än tidigare och unghästarna ser faktiskt bättre ut än någonsin.
 
StoChampionatet närmar sig med stormsteg och att vara med i finalen vore en dröm för Stenströmer.
- Ända sedan jag började springa på Axevalla har jag drömt om det. Jag har haft en häst med i uttagningarna tidigare. Åsundens Fanny var en nos från att gå vidare för några år sedan. I år kommer jag att ha två chanser.
 
Den kanske bästa chansen på förhand att ta sig till finalen är ovan nämnda Good As Princess. Hon visade toppform i lördags när hon vann sin V75 final och 200000 kronor.
- Faktum är att hon inte på något sätt var maximalt förberedd inför det loppet. Det hade strulat innan och ändå vann hon med gott om sparade krafter. Hon har så mycket poäng att hon kommer att bli seedad och jag ser med stor tillförsikt fram emot försöken, säger Uffe.
- Distansen tror jag kommer att passa perfekt då hon aldrig ligger på i loppen och alltid gör sitt bästa och går till slut. Det finns lite små korrigeringar att göra också.
 
Även Nova Kebell matchas mot uttagningarna. Också hon vann ett V75 lopp i vintras med 200000 kronor i förstapris.
- Tyvärr har hon varit lite sämre i de senaste starterna men nu känns hon fin i jobben. Hon är uppåt igen och förhoppningsvis hinner hon komma i form till försöken. Även hon kan ta en finalplats, avslutar en nöjd och förhoppningsfull Ulf Stenströmer.