Visste du att...


Nu kan nedräkningen till StoChampionatet börja på allvar

Anmälningarna till StoChampionatet har varit och nedräkningen till det stora slaget kan börja.

Efter den sista insatsen kvarstod 449 hästar och av dessa anmäldes 64 stycken. Det blir alltså sex uttagningslopp på fredag den 16 juli där de två främsta i varje går vidare till finalen. Eftersom det är seedning så möts inga av de på förhand bästa hästarna redan i försöken.

Vi kan börja med att konstatera att den stora förhandsfavoriten Viola Silas drog spår ett i lottningen. Hade Fredrik Persson fått välja hade han nog tagit vilket annat spår som helst. Det lär säkert spekuleras en del i att hon ska bli fastlåst men över den långa distansen lär det lösa sig förr eller senare. Hon åkte ju på sin första förlust senast men gick ändå 13,9 med halsinfektion i kroppen.

Inte sedan Ina Scot och Lovey Godivas dagar har det funnits en större förhandsfavorit till slutsegern och Viola Silas har alla möjligheter att utvecklas till en av våra största profiler precis som Ina Scot och Lovely Godiva.

Bakom den stora favoriten ser det jämnt och öppet ut. Den som kanske ska räknas som första utmanare är hemmahoppet La Bellouet som tränas av Skarakillen Håkan K Persson. Håkan har haft det här loppet i sina drömmar sedan barnsben och La Bellouet visade med tredjeplatsen i Stosprintern att formen sitter där. Håkan hade en tanke med att ta ut henne över sprinterdistans så kort innan årets största mål. Nämligen att få upp speeden i kroppen på den här urstarka damen. Det såg onekligen bra ut i fredags och det har skrällt många gånger i StoChampionatet tidigare.

De på förhand högst seedade har alla fått vettiga lägen i sina uttagningar. Stall Goops speedkula Pebbly bör ha en vettig chans att ta sig till finalen liksom Stig H Johanssons Jullan och Glenn Normans Dileva Käll. Fredrik Persson har förutom Viola Silas även chans att få med Omega Neo som tampas med bland annat La Bellouet om en finalplats i sin uttagning. Det brukar alltid vara någon eller några förhandsfavoriter som inte pallar för trycket och faller ifrån. Några mindre betrodda slår till och tar sig till finalen. Frågan är bara vilka det blir det här året. Startlistorna i sin helhet finns att tillgå på atg.se och banprogrammet med utförliga tips finns att ladda hem på www.axevalla.se.

Vi kan slutligen konstatera att det är hela 15 hemmahästar som försöker att kvala in till finalen. Det är ett rekord i sig. Aldrig tidigare har vi haft så många som provar lyckan. Givetvis håller vi en extra tumme för att det ska gå bra och att vi får flera Axevallahästar i finalen. Åke Svanstedt plockar ut hela åtta hästar i försöken. Ulf Stenströmer har med två. Håkan K Persson har också två. Anna Forsell samt amatörerna Irene Lykken och Ulla Berg har varsin.