Visste du att...


StoChampionatet ett av de mest anrika loppen

Västergötland har alltid varit ett stort uppfödardistrikt. I folkmun brukar man prata om att det är Sveriges eget Kentucky.

Redan när Axevalla slog upp portarna 1956 börjades det diskuteras om ett större lopp för stona.

Diskussionerna gick heta om hur det skulle utformas och hur upplägget skulle vara. Att det skulle bli ett insatslopp för yngre ston stod tidigt klart. På den tiden fanns det bara Derbyt och Kriteriet som insatslopp på storbanorna. StoChampionatet blev det första insatsloppet på ”bygden” och även här gick alltså Axevalla i bräschen för något nytt.

Tanken från början var att loppet skulle heta ”StoDerbyt” men det sa centralförbundet nej till. Namnförslagen var sedan många innan man till slut enades om StoChampionatet som kördes för första gången 1969. Goldhook och Gösta Nordin vann den första upplagan som gick över mastiga 3100 meter med bilstart. Förstapriset var på 50.000 kronor och alla som anmälde fick vara med. Det var hela tre led bakom bilen med och totalt startade 22 hästar i loppet.

1978 kördes loppet för första gången över den nuvarande distansen 2640 meter. Anledningen var helt enkelt att de fasta distanserna hade kommit in i travsporten. 1640 meter, 2140 meter och 2640 meter. Segraren det här året hette Baroness Hill som tillsammans med sin tränare Thomas Nilsson tog hem det rekordhöga förstapriset på 121.300 kronor.

Vid det här laget var det så stort intresse och så många anmälningar att det kördes uttagningar innan finalen. Under några år körde man också ett extrakval utöver de vanliga uttagningarna. Anledningen till detta var helt enkelt att man ville ge bra hästar en extra chans att nå finalen. Utifall att något hade hänt så att de kom bort utan egen förskyllan. Den första hemmasegraren Pay The Bill tog sig ju som bekant till finalen på det sättet.

Under några år på 90-talet kunde man ta hem det dubbla förstapriset på 750.000 kronor. Det var en bonus som föll ut om man lyckades vinna både försök och final. Faktum är att det skedde tre år i följd. 1993 genom Ina Scot, året efter genom Lovely Godiva och 1995 genom Fiona San. Det här var en försäkring som Axevalla tog hos Länsförsäkringar och man kan ju gissa att de inte var så nöjda med resultatet. Den här bonusen togs också bort omgående efter de tre raka utfallen.

2008 höjdes förstapriset till 1.000.000 kronor och det var ju Lie Detector som vann den upplagan överlägset.

Många av vinnarna genom åren har utveklats till internationella storstjärnor. Ina Scot, Lovely Godiva och Queen L. är de tre som har nått längst. Både Ina Scot och Queen L. vann ju Prix d'amerique medan Lovely Godiva var tvåa i denna världens tuffaste löpning. Årets stora favorit heter Viola Silas och om 11 dagar vet vi om hon pallade för trycket och blir för evigt inskriven i historieböckerna. Eller om någon av utmanarna tar chansen och landar bland stjärnorna…