Visste du att...


Ronnie Wallin - en viktig kugge på Axevalla...

Ronny Wallin växte upp i Malmö helt utan anknytning till trav över huvud taget. I högstadiet hade han en klasskompis...

vars pappa arbetade inne på Jägersro. Det blev så att Ronnie hängde med ut till stallet för att hjälpa till med hästarna.
 
Efter avslutad skolgång provade han på ett jobb hos en TV firma men det var inget för honom. När han hade gjort lumpen började han som lärling hos anrika Brodda stuteri som på den tiden hade ganska gott om tävlingshästar bredvid uppfödarverksamheten.

 

1965 gick flyttlasset till Kalmar och efter ett par år där fick han anställning hos banans dominant Peter Johansson i Trekanten.

-         Jag blev champion på banan som lärling både 1969 och 1970. Vi hade många fina hästar i stallet och den bästa var Juliane. Med henne tog jag 21 raka segrar vilket var rekord i Sverige på den tiden, berättar Ronnie.

 

1975 gick flyttlasset till Axevalla då som egen tränare.

-         Jag har alltid trivts väldigt bra på Axevalla, konstaterar Ronnie, som blev banan trogen under resterande tid av karriären.

 

Många hästar passerade genom hans stalldörrar genom åren fram till tränarpensionen 2000. När man frågar Ronnie om den bästa han har tränat säger han inte den ovan nämnda segermaskinen Juliane. Svaret kommer blixtsnabbt.

-         Det är Missionary Man.Han var något utöver det vanliga.

 

Den bildsköna fuxen segrade i 13 av 33 starter och tjänade nästan 900 000 kronor på 90-talet.

 

Samma år som Ronnie tog ut tränarpensionen blev det en vakans som ansvarig för Inskrivningen under tävlingskvällar. Alla som varit aktiv på stallbacken en tävlingskväll vet hur viktig den posten är. Inskrivningen är själva hjärtat på stallbacken under tävlingarna. Ronnie som alltid har varit känd som extremt ordningsam fick en förfrågan om jobbet och tackade omgående bra.

-         Tio år har det blivit hittills och jag måste säga att jag trivs jättebra. Man blir som en länk mellan de aktiva och de olika instanserna på banan.

 

Ronnie är också med i Axevallas licenskommité och den som gör annonserade och oannonserade stallbesök hos våra olika tränare. Med runt 300 licenser blir det en del resor för Ronnie då alla nya licensinnehavare kräver ett besök. Dessutom ska proffstränarna kontrolleras minst en gång per år och de redan befintliga amatörerna minst en gång var femte år.

-         Jag kontrollerar helt enkelt så att hästarna har det bra och att allting sköts enligt reglementet och Jordburksverkets föreskrifter, berättar Ronnie.

 

Helt plötsligt får han väldigt bråttom. Det stundar ju tävlingskväll med V65 och uttagningar till StoChampionatet om några timmar.

Jag måste sticka iväg och jobba. Det är mycket att förbereda inför kvällen, avslutar Ronnie Wallin.