Visste du att...


Uttagningsloppen till StoChampionatet körda!

Hemmahoppet La Bellouet med sin tränare och körsven Håkan K Persson
Uttagningsloppen till StoChampionatet 2010 har körts och tolv finalister har blivit klara, bland annat den stora...

förhandsfavoriten Viola Silas samt hemmahoppet La Bellouet...

Det började med att den största favoriten av dem alla, kullens drottning så här långt, Viola Silas, vann sitt uttagningslopp. Fredrik Persson tog det medvetet mycket lugnt från start och från spår 1 bakom bilen hamnade Viola Silas i pirncip sist.
- Jag ville inte ladda med henne av den anledningen att jag var lite för rädd att hon kanske skulle kunna gå på sig mjölksyra, sa Persson.
Nu körde Fredrik istället till sig ledningen efter exakt 1000 meter och därmed var all dramatik borta. Viola Silas kom till 2000 meter på 1.16,7 och hade sedan loppet i sin hand även om Stepping Space (Örjan Kihlström) kom med en vass slutstöt den sista biten.
- Jag är oerhört lättad. I dag var det den "gamla" Viola Silas igen. Hon gick barfota runt om för första gången och det blir samma sak i finalen. Tills dess räknar jag för övrigt med att formen skall vara ytterligare förbättrad, summerade Fredrik Persson.
 
I det andra uttagningsloppet tog den klara favoriten, Pebbly (Björn Goop), snabbt hand om ledningen och fick avverka första varvet efter tämligen lugna 1.17,7. Till första 2000 meterna kom Pebbly på 1.16,2.
1200 kvar hade Jacky Glide (Erik Adielsson) givit sig av i tredjespår och med sig i rygg 700 kvar fick hon Elvira E. (Örjan Kihlström). Dessa båda gick oerhört starkt till slut och då hade Pebbly inget svar. Elvira E. vann säkert och Jacky Glide var lika säker tvåa.
- Elvira E. har fantastisk fin form för dagen. Jag kunde ha gått på i tredjespår varvet kvar när Erik kom med Jacky Glide, men bedömde att det var för tidigt. Jag körde därför lite på chans och det löste sig, sa Örjan Kihlström.
 
I det tredje uttagningsloppet tog ganska väntat storfavoriten Cheek Ribb (Tommy Karlstedt) hand om ledningen och fick vara ifred där framme. Hon var dock väl pigg och kom till första varvet på 1.16,8 och första 2000 meterna på 1.17,1.
På sista bortre långsidan kastade Johnny Takter loss rejält från kön med Polca, som 400 meter från mål var framme utvändigt om Cheek Ribb och omedelbart knäckte denna. Dock knäckte även Polca sig själv och då dök två andra hästar upp med torrt spurtkrut. Bäst gick, från rygg ledaren, Carmen Tooma (Björn Goop), men även hemmahästen Borga Brunett (Stefan Söderkvist) avslutade flott och knep den andra finalbiljetten.
- Det löste sig optimalt för vår del, sa Björn Goop efter vinsten med Carmen Tooma.
- Jag trodde i och för sig att Cheek Ribb skulle hålla lite längre, men det ordnade sig i alla fall. Min häst var lugn och harmonisk och nu skall vi se om vi inte kan förbättra henne lite till under den kommande veckan, tillade han.
 
I det fjärde uttagningsloppet blev det helt odramatiskt. Efter 500 meter kördes nämligen favoriten Vitesse d' Inverne till spets av Sören Eriksson och denne drog undan i ett bra tempo, 1.15,8/1000 meter och 1.15,4/2000 meter.
Detta bekom inte det långklivande Kiss Francais-stoet det minsta, hon bara ökade tempot in mot mål och gav inte konkurrenterna en chans att sticka upp. Hon vann lekande lätt på dagens bästa tid för uttagningsloppen, 1.14,5a/2640 meter. Med till final gick också tappra Estancia, som kördes av sin tränare Carl Johan Jepson.
- Vitesse d' Inverne var lika trevlig att köra som alltid och hon gick undan på lätta ben, summerade Sören Eriksson.
Det är Thomas Lönn i Bollnäs som tränar Vitesse d' Inverne.
 
Odramatiskt var det också i det femte uttagningsloppet, där det stora hemmahoppet La Bellouet, tränad och körd av Håkan K Persson, tog över ledningen från Omega Neo (Fredrik Persson) efter 500 meter och sedan stod i en klass för sig.
La Bellouet fick efter 1.13,5 första 500 meterna sänka farten rejält och kom till 1000 meter på 1.17,3 samt till 2000 meter på ännu lugnare 1.18,7. I en snabb avslutning gick hon sedan säkert undan för Jolly Broline (Örjan Kihlström).
- Jag är så fruktansvärt glad att jag nästan inte kan förklara det, sa en rörd Håkan K Persson efteråt.
- Det har varit en del strul med La Bellouet under året, men nu de sista veckorna har pusselbitarna ramlat rätt och jag var faktiskt ganska lugn inombords inför loppet, tillade han.
 
Även det sjätte och sista uttagningsloppet såg favoriten, i detta fallet Dileva Käll (Peter G Norman), glida till ledningen i ett tidigt skede, närmare bestämt efter 550 meter. Hon fick sedan sänka tempot enormt, eller vad sägs om 1.19,9 första varvet och 1.19,2 första 2000 meterna.
- Hon vann helt okörd och jag måste verkligen säga att det känns stort att ha vunnit ett uttagningslopp till StoChampionatet, sa Peter G Norman.
Bakom vinnaren kvalade Roger Walmann/Örjan Kihlström in sin fjärde (!) finalist i form av Izara, som smög med i rygg på Dileva Käll.