Visste du att...


En pratstund med Benny Ternemar.

Det är bråda dagar på Axevallas sekretariat. Årets trippeltrav närmar sig med stormsteg och det är mycket som ska ordnas.

Runt 30 000 personer kommer på besök och det fixas och fejas för fullt runt hela anläggningen.

Travbanechefen Benny Ternemar ser förvånansvärt lugn ut när vi tar en kopp kaffe och pratar lite med honom.

- Jag brukar faktiskt vara mycket mer uppe i varv så här nära inpå. I år känner jag mig lugnare än vanligt. Jag har en bra känsla i kroppen. Vi är ett väl sammansvetsat team och alla vet precis vad de ska göra, konstaterar Benny.

Benny har sett alla StoChampionat utom ett.

- Det var 1976 när Sweet Janki vann. Jag hade en bowlingtävling då som jag tydligen tyckte var viktigare, berättar han.

Benny har varit lika aktiv och involverad inom bowlingen som inom travet. Under en period som yngre var han rankad bland de bästa i Västergötland.

Han har många starka minnen från de här helgerna men när vi ber honom att plocka fram det starkaste väljer han att nämna två.

- Dels när Brilana vann med Erik Berglöf 1982. Vi hade i och för sig ett mycket starkt hemmahopp i Katinka Rodney och Roger Grundin som var favorit. Jag tyckte dock att Brilana såg så oerhört fin ut i sitt försök att jag var bomsäker på att hon skulle vinna. Det sa jag också till alla som ville lyssna och oddset blev över 41 gånger pengarna. Ina Scots seger 1993 var också helt oförglömligt. Det suset som gick över hela anläggningen när hon lämnade konkurrenterna 500 kvar var magiskt. I det läget kom sporten före spelet hos alla som var på plats, berättar Benny.

Det värsta StoChampionatsminnet har han inga problem att komma ihåg.

- Det är alltid nervöst innan och under StoChampionatet. Det får helt enkelt inte hända något. När How Happy ramlade ihop och dog efter 800 meter i 1999 års upplaga kändes allt bara fruktansvärt. Efter det kändes det som om luften helt gick ur.

Benny har varit med och följt och utvecklat StoChampionatet och trippeltravet hela vägen till vad det är idag.

- Hela arrangemanget fick ett jättelyft när ”Lillis” kom i bilden. Sedan har vi förfinat och förbättrat det eftersom. Det var oerhört viktigt att vi fick igenom att köra trav tre dagar i rad. Det är det som har gjort hela eventet. Man pratar ju med oerhört många människor under den här helgen och det har blivit en återkommande tradition för så många att komma hit. Självklart känner man sig stolt över att vi kan erbjuda något som så många tycker så mycket om.

Vad är då viktigast för att Axevallas trippeltrav ska behålla sin status som Sveriges näst största travarrangemang efter Elitloppet?

- En mycket viktig sak är att prispengarna i loppen hålls uppe. Vi fördelar mycket pengar till den här helgen och sport och spel går hand i hand. Jag tycker inte att man ska ändra så mycket bara för ändrandets skull. Man ändrar ju inte på ett vinnande lag och så länge vi ligger stabilt på runt 30000 besökare och ökar spelet år efter år så är jag nöjd. Sedan får man givetvis inte slå sig till ro. Vi filar lite här och där och förbättrar saker för varje år.

Uttagningarna kördes i fredags. Är du nöjd med finalfältet.

Alla de bästa är med så jag är jättenöjd. Vi fick med två hemmahästar till finalen vilket alltid gör intresset större lokalt. Hade du frågat mig för någon månad sedan hade jag sagt att Viola Silas är oslagbar. Men efter försöken känns finalen öppen och det är nog fyra, fem hästar som kan vinna, avslutar Benny Ternemar.