Visste du att...


Så här minns vi första dagen i vårt trippeltrav!

Den första tävlingsdagen i Axevallas trippeltrav 2010 är till ända. Det kom 7 638 åskådare och de fick bl a se hemmalaget ta hem sex av de 12 loppen. Och bara två (!) av 12 spelfavoriter höll...

Det kom 7 638 åskådare till Trippeltravets första tävlingsdag. Det är ett tapp på 279 personer jämfört med motsvarande tävlingsdag i fjol, men det är med tanke på det smått gråkalla väder som rådde inte särskilt mycket att hänga upp sig på.

12 lopp kördes under fredagskvällen på Axevalla och nästan 1,8 miljoner kronor delades ut i prispengar. Dagsomsättningen kom upp i drygt 20,6 miljoner kronor

Här är lite höjdpunkter från kvällen:

Banrekord:
När hemmahästen G.H.Nemo (tränad av Mia Karlsson och Stefan Pettersson) vann finalen av kvällens utslagningslopp travade han 1.14,4/2160 meter. Det är lika med nytt banrekord för fyraåriga hingstar och valacker med voltstart. Det gamla löd på 1.14,6 och hade 21 (!) år på nacken.
 
Fel blev rätt:
Nyss nämnde G.H.Nemo anmäldes till kvällens fyraåringslopp, men kom inte med i loppet p g a poängbrist. Istället fick han gå ut i det nyss nämnda utslagningsloppet, där han vann såväl försök som final och tjänade 150 000 kronor. Förstapriset i fyraåringsloppet var 100 000 kronor...
 
De gula husen:
På Axevallas stallbacke finns det två små flygelbyggnader till sekretariatet. I den ena av dessa byggnader bor A-tränaren Anna Forssell. Hon vann kvällens tvååringslopp med Rite On Line-sonen Global Noble. I den andra flygelbyggnaden bor familjen Glaas. I det huset är sonen till Åke Glaas och Ing-Marie Hedqvist, Kennet, uppväxt. Denna kväll vann Kennet Travrondens lärlingsfight med Färjestadshästen Calvados Yankee.
 
Kärlek vid första ögonkastet:
Anna Forssell hittade nyss nämnde Global Noble ute på Alebäcks stuteri när denne var blott 10 dagar (!) gammal. Hon fastnade för fölungen och handlade. Nu debuterade han med vinst, travade 1.17,1/1640 meter och tjänade 50 000 kronor.
 
Gav en bra spelvink:
Den som lyssnade på Lars Ågrens stallbacksintervjuer fick en fin spelvink i god tid före första loppet, som var ett triolopp. Lars intervjuade Bo Falsig om Maximan Effect och frågade om Åbytränaren tyckte att spelarna skulle ta med Maximan Effect på triolappen. Falsig svarade blixtsnabbt: "Ja, om man vill få in trion så..." Maximan Effect vann till oddset 15,65.
 
Tuffaste slutstriden:
Moonbeam Hanover och Paisley stred sida vid sida hela det 227 meter långa upploppet i Tools Momentums Treåringssto. Ingen ville ge sig. Det blev knallhårt. Målkameran voterade för skrällen Paisley, tränad i Danmark av Knud Mönster. Båda kuskarna var överraskade. "Både jag och Åke Svanstedt kollade på reprisen på storbildsskärmen och trodde att Moonbeam Hanover hade hållit undan", sa vinnande Erik Adielsson.
 
Kvällens citat:
"Det förstörde hela veckan för mig". Lutfi Kolgjini efter förlusten med Elliott Hall i stayerloppet. Den femårige Varenne-sonen galopperade nämligen i solklar ledning drygt 300 meter från mål.Han kom sedan tillbaka och utmanade favoriten Gidde T.H. så det stod härliga till innan en ny galopp kort före mål definitivt sänkte honom. Och det grämde även Kolgjini å det grövsta.
 
Kvällens revansch:
Lutfi Kolgjinis seger med Majestic Kronos en stund senare. "Ludde" hade inte en tanke på attg släppa till storfavoriten Ågårds Ludde och det betalade sig. Efter en helt underbar slutstrid med fyra ekipage i bredd den sista biten, så vann Majestic Kronos knappt men säkert.
 
Hemmalaget:
Anna Forssell vann med Global Noble, Johan L Sundgren med den av Maria Törnqvist tränade Galileo Bisa, Jörgen Westholm två gånger om (!) med den av Maria Karlsson tränade G.H.Nemo, Åke Svanstedt med Gidde T.H. och Hepburn Broline. Sex av tolv lopp till Team Axevalla. Eller varför inte sex och ett halvt...Kennet Glaas vann ju också, dock med en Färjestadstränad häst.
 
Snabbast:
Segermaskinen (18 vinster på 25 starter) Yield Boko, tränad av Timo Nurmos och körd av Björn Goop, närmast joggade 1.12,5a/1640 meter i femåringsloppet.
 
Svårt för favoriterna:
Blott två (!) spelfavoriter infriade förväntningarna, nämligen Yield Boko och Gidde T.H. Och då tog ju ändå den sistnämnde något av en turseger. Nej, det här var skrällspelarnas kväll med sex vinnare från oddset 9,83 upp till 33,16.
 
Tre dubbelsegrare:
Åke Svanstedt, Erik Adielsson och Jörgen Westholm vann två lopp var. På det var de kvällsbäst.
 
Lugnt för domarna:
Två avstängningar i lärlingsloppet (Kennet Glaas och Mercedes Balogh) samt ett fåtal böteslappar (som mest 2 000 kr) var allt som måldomarnämnden behövde utfärda. Justa och fina tag på banan alltså.