Visste du att...


Detta minns 15 045 åskådare av lördagen på Axevalla

Det kom hela 15 045 åskådare till V75-tävlingarna på Axevalla denna lördag och det är en ökning med nästan 2 500 personer jämfört med motsvarande tävlingsdag 2009. Här noterar vi detta och en hel del annat smått och gott...

Gammal är äldst:

En av blott två dubbelsegrare på Axevalla denna lördag var 67-årige Olle Goop, mångårig champion på just vår bana. Det är en prestation i sig att vara så duktig vid denna ändå ganska aktningsvärda ålder, men nästan ännu störrre att från hjärtat visa den glädje som Olle gjorde efteråt. Trots alla dessa tusen segrar som han har, så älskar han fortfarande att vinna travlopp!

Skrällmannen:

Jorma Kontio var den andre dubbelsegraren denna lördag. Inget konstigt i det, men hur ofta händer det att denne segervane superkusk från Finland (men bosatt i Sverige sedan många år) ger över 100 gångerna pengarna när han vinner? 106,38 var vinnaroddset på Xanthos Crown i Axevallalöpning.

Rekordvärde:

Enligt uppgift från säker källa har aldrig tidigare V75-värdet efter tre avdelningar varit högre än vad det var på Axevalla denna lördag. 121 036 kronor var den exakta siffran.

Banrekord igen:

Även denna dag sattes det ett nytt banrekord. Det fixade Karma, tränad av Stig H Johansson och körd av Erik Adielsson, till när hon vann ett stolopp på 1.14,6/1640 meter. Hon raderade därmed ut det gamla rekordet (Nigritella Nigra från 2000) för fyraåriga ston med voltstart med fem tiondelar.

Publiklyftet:

I fjol kom det "bara" 12 587 åskådare under V75-lördagen i Trippeltravet. I år var ordningen återställd, 15 045 människor passerade genom vändkorsen. Ett plus med nästan 2 500 jämfört med 2009.

Ensam var stark:

Silverdivisionen, som inledde den minst sagt knepiga V75-omgången, vanns av det enda (!) stoet i det 12 hästar stora fältet, Frillan Filiokus, som för övrigt tränas och kördes till vinst av den f d Skaragrabben Stefan Persson.

Dagens citat:

Ägaren till King Cobol, som för Björn Goop skrällvann V75-4, norrmannen Roy Atle Nilsen-Ruud, svarade ärligt på Per Skoglunds fråga om hur många stunder i hans liv som hade varit bättre än denna. "Ingen", kom det blixtsnabbt från en rörd Roy Atle.

Vann trots sparade hovar:

Nisse Bean, tränad av Solvalla-amatören Allan Wahlén och körd av Claes Sjöström, vann den avslutande Bronsdivisionen trots att han inte gick med optimal balans. Hästen gick med skor denna lördag - för att man ville spara hästens hovar inför den kommande lördagens sommartravsfinal i Bollnäs. Snacka om att vara iskall!

Hellstedt bjöd på sig själv:

Mantorpstränaren Jan Hellstedt blev väldigt yster efter Poision Composites säger i montéloppet. Efter att ha hyllat ryttaren, franske Quentin Seguin, i vinnarcirkeln, svingade sig nämligen en civilklädd Janne själv upp på ryggen på hästen och genomförde 2/3-delar av segerdefileringen, medan Quentin fick traska vid sidan om med hederspriserna i handen.

Efterlängtad seger:

Kajsa Frick har varit på Axevalla under StoChampionatshelgen ända sedan hon låg i barnvagn. På senare år har hon dessutom kört lopp så gott som varje meeting, men först nu, 2010, i lördagens 13:e och sista lopp, tog hon sin första seger under just denna helg. Hon satte dit 35-oddsaren Viggo Trizz.

Favoritfall x 11:

I blott två (!) av lördagens 13 lopp segrade spelfavoriten. Det var Baht Launcher och Poison Composite som levde upp till de ställda förväntningarna.

Spelhysteri:

Under lördagen omsattes det totalt (V75 inräknat) 109 222 610 kronor på Axevallas tävlingar. Helt otroliga siffror. För att sätta in det i ett sammanhang kan vi påpeka att Årjäng lördagen innan hade drygt 93 miljoner (dock med ett ramlopp mindre). Och Halmstad, två veckor tidigare, hade drygt 94 miljoner (också med ett ramlopp mindre).

Märkligt låg rens:

Inför avdelning fyra på V75 var värdet som sagt 121 036 kronor. Då vann 5-procentaren King Cobol. Ändå steg värdet "bara" till 467 997 kronor. Förklara det, den som kan...

Fin spridning av segrarna:

25 lopp är nu körda under Trippeltravet 2010. Ingen kusk har vunnit mer än tre lopp och det är faktiskt bara en, Erik Adielsson, som har lyckats med det.

Smakar det så kostar det:

Claes Sjöström vann V75-avslutningen med Nisse Bean, men var samtidigt den som blev hårdast bestraffad av alla aktiva denna lördag. Böter 2000 kr samt avstängning 7-9 augusti för felaktigt bruk av körspö.