Visste du att...


Gott och blandat från StoChampionatssöndagen

Trots regnet blev det en händelserik och sportsligt sett riktigt fin söndag på Axevalla. Bland annat utmärkte sig tre treåringar i ett och samma lopp...

Roligaste StoChampionatet:

Det måste ha varit länge sedan det kördes ett sådant händelserikt, rafflande och dramatiskt StoChampionat, helt i publikens smak. Storfavoriten Viola Silas fick då rakt inget gratis, men vann ändå och det var givetvis pricken över i:et i detta helsköna lopp. Vilken otrolig insats av en otrolig häst!

Färgstarkast:

Det råder ingen tvekan om att Peter G Normans fräcka drag mitt i storloppet, då han inte nöjde sig med att styra fram Dileva Käll utvändigt om den ledande storfavoriten Viola Silas, utan helt fräckt snodde spetsen av henne, var en av helgens stora behållningar.

Dagens buse:

I sin iver att sedan vinna StoChampionatet blev Peter G Norman lite för engagerad i sin drivning, vilket kostade rejält. Det blev 10 000 kronor i böter och en veckas avstängning.

Dagens oturshäst:

Man kan inte låta bli att lida med kretsen kring Carmen Tooma i StoChampionatet. Kort före mål slog hon på en galopp och tappade tredjepriset på det. Det var 250 000 kronor som rök där...

Tre läckra treåringar:

Formula One fick press hela vägen i Slaget vid Axevalla Hed, men vann ändå på fantastiska 1.13,1a/1640 meter i busvädret. Han är bara 3 år och gjorde sin blott sjätte start. Vilken löpskalle han visade! Jätteplus också till tvåan Classic Man och trean Global Miracle. Lägg alla dessa namn på minnet!

Dagens minsta vinnare:

Brian Key, som gjorde sin 98:e start i karriären (trots att han bara är 7 år), vann sin sjunde seger och gjorde det efter att ha gått utvändigt om ledande Cash Vinning Vita på slutvarvet - efter att ha inlett i tredjespår! Den lille "taxen" är hur mysig som helst.

Ingen bra PR:

RIX-allsvenskans lopp blev väl ingen braksuccé, även om givetvis ingen skugga alls skall falla över den suveräna vinnaren Gitano (Stefan Persson). Men sex (!) hästar galopperade bort sig, en blev distanserad felfri och en annan blev det nästan (travade 1.21,1 felfri). Ett kul initiativ med detta loppet, men kanske inget för V65, där det omsattes 12 miljoner kronor...

Trippelsegrare:

Jorma Kontio, som i lördags vann två lopp, tog under söndagen tre vinster. Han gjorde det med Anna Forssells Nelli Miss, Åke Svanstedts Avanto och Timo Nurmos' Ilaria Jet, vinnare av ett elitloppsförsök tidigare i år. I och med detta blev Jorma (tillsammans med Erik Adielsson) helgens framgångsrikaste kusk med fem vinster.

Favoritspelarnas dag:

Om det skrällde i lördags, så blev det betydligt mer favoritbetonad, åtminstone inom V65, under söndagen. Det blev inte utdelning på fem rätt trots att nyss nämnde Brian Key skrällde till 17,47 i odds. Nej, i övrigt var oddsen 2,02 (Dust All Over), 1,71 (Formula One), 2,07 (Gitano), 1,74 (Ilaria Jet) och 1,86 (Viola Silas). 913 spänn gav sexan.