Visste du att...


StoChampionatssöndagen 2011

Här kommer ett axplock om vad som hände...

De cirka 8 000 personer som var på plats fick se ett fantastiskt härligt lopp när StoChampionatet avgjordes. Men det fick också se och höra en hel del annat smått och gott...

Dagens höjdpunkt: Ja, givetvis StoChampionatet, som blev precis det rafflande lopp man hade kunnat hoppas på, ja nästan förutspå, med tanke på att kulldrottningen Tamla Celeber hade spår 12. Nu vann Tamla och hon var kolossalt bra, men samtidigt skall "silver- och bronsmedaljörerna", Canaka B.F. och Nettan Palema, har massor med beröm för det de uträttade och framförallt för att de satte färg på loppet.

Dagens banrekord: Trots regn och "icke-optimala" förhållanden travade Yucca Boko, tränad av Timo Nurmos och körd av Ulf Ohlsson, 1.11,8a/1640 vid seger i Stoslaget. Därmed putsade hon Walniglias banrekord för femåriga och äldre ston med två tiondelar.

Dagens överraskning: Debuterande Tilda Palema (e. Adams Hall - Mack Action Ås) var förvisso ingen överraskning för spelarna (odds 4,07), men av reaktionerna att döma så var det en smula överraskande för såväl tränaren/körsvennen Åke Svanstedt som för uppfödaren/ägaren Karl-Erik Bender att hon var så bra.

Dagens tränarbyte: I StoChampionatets consolation blev hemmahästen Sparkling Laday, tränad av Ulf Stenströmer och körd av Ulf Ohlsson, fast för länge bakom kroknande Krista Tilly. Det blev till slut en sjätteplats. I fjol vann Sparkling Laday Oaksrevanschen på Solvalla, men i år har det gått trögt och efter söndagens lopp flyttades hästen till Åke Svanstedt.

Dagens brödraseger: Åke Svanstedt lånade ut V75-meriterade Sven Olof till sin storebror Kjell, som förvaltade förtroendet på bästa sätt. Ledning runt om i VinContorets Stora Amatörpris.

Dagens invasion i vinnarcirkeln: Överraskande många masar och kullor hade tagit sig ner till Axevalla för att stötta Rix FM Dalarnas häst i Rixallsvenskan, Banker´s Garcos, tränad och körd av Fredrik Pedersen. Det gjorde att VIP-sofforna i gamla vinnarcirkeln snabbt blev överfulla av champagnetörstande ägare efteråt.

Dagens gamling: "Man märker verkligen inte att hästen är 10 år när bilen släpper i väg fältet". Det var Flemming Jensens kommentar sedan han vunnit Skara Djursjukhus Sprinterpris från spets med hedershästen Totti T.Dream, som därmed tog femte segern på sex försök under 2011.

Dagens bästa reklam: Montésporten är fortfarande under uppbyggnad i Sverige. Den behöver alltjämt god PR och det fick den i Agrias Stora Montépris med 100 000 kronor till vinnaren. Det var modigt att placera loppet inom såväl V5 som V65, men med facit i hand ett helt korrekt beslut. Loppet blev välridet och tre riktigt bra hästar tog de tre första platserna. Tummen upp!
Dagens hemvändare: Såklart Anna Forssell, som för sin gamla hemmapublik visade upp fjolårets tvååringstopp i landet, Global Noble. Han vann årets upplaga av Slaget vid Axevalla Hed och tjänade 100 000 kronor.

Dagens kupp: Helt oannonserat, åtminstone för allmänheten (och även för föremålet själv), så dök ATG:s vd Remy Nilsson upp i vinnarcirkeln efter V65-4 och svarade för en synnerligen värmande och trevlig avtackning av Håkan "Lillis" Olsson, som - tro det eller ej - inom kort blir pensionär. Remy förklarade för Axevallapubliken vad "Lillis" har betytt för svensk travsport och nog var det så att den sistnämnde fick en tår i vardera ögonvrån.

Dagens samarbete: Nyss nämnde "Lillis" OIsson hade sällskap av radiolegenden Ulf Elving i vinnarcirkeln och det är bara att konstatera att de kompletterade varandra fint och bjöd på ett program som publiken uppskattade. Tummen upp även här!

Dagens domaringripande: När Bring Me Luck U.S. gick ut snävt mot en konkurrent (Nursery Rhyme) mitt på upploppet i Stoslaget och sedan hann fram till tredjepriset med knapp marginal, så ingrep måldomarnämnden. Bring Me Luck U.S. diskades för trängning, kusken Stefan Persson fick 2 000 kronor i böter och blev avstängd i fem dagar.

Dagens citat (I): "Det är alltid bättre att vara med än att inte vara med". Tamla Celebers tränare Roger Walmann på frågan om hur det kändes inför finalen av StoChampionatet.

Dagens citat (II): "Om Flemming Jensen är "Isemannen" så är väl Örjan Kihlström "Iseblocksmannen". Samme Roger Walmann sedan Örjan vunnit med Tamla Celeber efter en typisk Örjan-styrning.

Dagens tvåa: Utan minsta tvekan Canaka B.F., som travade utvändigt utan rygg hela vägen i StoChampionatet och höll till knapp förlust mot storfavoriten. Guldstjärna!

Dagens fräckis: Björn Goop bakom Barbora Bob överrumplade ledande Sofie Svedin och hennes Queen Koea dryga varvet kav i helgens 37:e och sista lopp. Kuppen lyckades så tillvida att Björn fick överta ledningen, men tyvärr för hans del så var Barbora Bob trött och slagen in i slutkurvan. Men det var i alla fall ett fräckt initiativ. Tummen upp!

Dagens besvikelse: Ja, förvisso var inte vädret särskilt bra, men 7 856 var i alla fall en alltför klen publiksiffra i relation till den fina sport som bjöds.

Dagens utropstecken: Invigningen av StoChampionatet var en rejält uppoppad historia jämfört med tidigare år och absolut något att bygga vidare på. Raggarbilarna, kören som sjöng nationalsången och ryttarna från Beridna Högvakten tillförde mycket. Tummen upp här också!

Dagens slutord: 29 821 åskådare kom till Axevalla under de tre dagarna. Ett stort tack till er alla!